pečené
Bramborové dukátky
Na tenké plátky nakrájené, neoloupané brambory, upečené v troubě dozlatova.
Cibulové křeháče
Křeháče jsou skvělou přílohou k různým masům, ale velice chutné jsou také k pivu či vínu jako slaná pochutina.
Karásky
Chutné pečivo našich babiček podobné dnešním pletenkám.
Kmínové rohlíčky k pivu
Staročeský recept z druhé poloviny 18. století, kde byly u ingrediencí uváděny loty a žejdlíky, proto jsme ho pro vás upravili, aby byl k pochopení … mimochodem, 1 lot je 16,05 gramů, žejdlík pak 0,484 litru.
Krkonošský toč
Bramborová placka zapečená v troubě, servírovaná zatočená do tvaru závinu.
Moravské škvarkové brambory
Upečené brambory s kysaným zelím a škvarkama, zalité zakysanou smetanou.
Pečené šišky (k omáčkám)
Kynuté pečené šišky, které se v některých regionech naší země podávají nejen k různým druhům omáček, ale když zbydou, tak i na sladko – třeba s povidly.
Plzeňské rozpeky, rozpíčky a vdolky (na sucho pečené i smažené)
Velké rozpeky se u nás pečou k houbové omáčce a dušené mrkvi, malé k čočce nebo fazolím. Recept jsem podědila po babičce a mamince.
Posopky
Posopky jsou kynuté malé bochánky těsta upečené v troubě dozlatova. Je to vlastně pečivo. Podávají se k různým omáčkám, zvlášť v míse a každý strávník si jich bere dle chuti a láme do servírované omáčky.
Rozpeky
Rozpeky se hodí jako příloha k omáčkám (hřibové, křenové, česnekové … nebo k dušené mrkvi). Vyzkoušejte někdy místo klasických knedlíků. Budete mile překvapeni!
Rozpeky II.
Suché vdolky, které se v minulosti přikusovaly k polévkám, ale i jiným pokrmům, nebo mastily máslem, jedly samotné a zapíjely, mlékem nebo čajem. Recept je z Plzeňska, pekly se však i jinde.
Sádelníky
Sádelníky se dělávaly většinou po zabíjačce, když bylo čerstvé sádlo. Příprava těsta je podobná jak u listové těsta. Sádelníky se buď plnily jako šátečky povidly, nebo vykrajovaly různé tvary a ty pak obalily v moučkovém cukru, podobně jako boží milosti. Slaná varianta se sypala mákem.
Slané vdolky jako příloha
Vykynuté vdolky upečené v troubě, podávané jako příloha k uzenému, pečenému nebo i dušenému masu.
Škvarkové křeháče
Staročeský recept na slané pečivo vhodné jako příloha například k obědovým polévkám, či jako mlsání k pivu či vínu.
Škvarkové placky s mákem
Klasika našich babiček, která k podzimu neodmyslitelně patří. Nemusíte však hned porážet prase, v dnešní době jsou už čerstvé škvarky lehce k dostání u každého řezníka. Nezapomeňte každou placku posypat řádnou vrstvou máku. Tak chutnají totiž nejlépe.
Šoulet
Šoulet je původní židovské jídlo, které se připravuje z luštěnin, v tomto případě hrachu a krup. Většinou se servíruje jako příloha k uzenému nebo opečeným klobáskám.
Valašské pečáky
Na plátky nebo kostky pokrájené brambory, zapečené v troubě na sucho, pak promíchané se sádlem, česnekem a solí.
Vamberecká pochoutka
Skvělá příloha hlavně k uzeninám.
Velikonoční svítek – tradiční velikonoční nádivka
Hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina, nebo velikonoční svítek. Tak se říká velikonoční nádivce, tradičnímu svátečnímu pokrmu a zároveň jedné z nejoblíbenějších příloh, která se během Velikonoc připravuje po celém světě v mnoha variantách. Podle tradice se podává na Bílou sobotu, kdy končí půst. „Půsťte“ se s námi do přípravy tradiční staročeské varianty s kopřivami, vláčnému těstu a zlatavé křupavé kůrce neodoláte!
Vrzholce
Vrzholce se přikusovaly třeba k bramborové polévce nebo jedly teplé samotné a zapíjely bílou kávou nebo čajem. Starý recept na bramborové vdolky z Podkrkonoší.
reklama