Hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina, nebo velikonoční svítek. Tak se říká velikonoční nádivce, tradičnímu svátečnímu pokrmu a zároveň jedné z nejoblíbenějších příloh, která se během Velikonoc připravuje po celém světě v mnoha variantách. Podle tradice se podává na Bílou sobotu, kdy končí půst. „Půsťte“ se s námi do přípravy tradiční staročeské varianty s kopřivami, vláčnému těstu a zlatavé křupavé kůrce neodoláte!
Ingredience:
Rozpis na 6-8 porcí: | |
300 g | vařeného uzeného masa |
50 g | másla |
150 ml | mléka |
10 ks | den starých rohlíků |
6 ks | vajec |
3 hrsti | mladých kopřiv/petrželky, pokud nemáte kopřivy |
slunečnicový olej na vymazání pekáčku | |
špetka muškátového oříšku | |
čerstvě mletý pepř | |
sůl |
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Rohlíky a vařené uzené maso nakrájejte na kostičky a dejte je do větší mísy.
- Oddělte žloutky od bílků a společně s pokrájenými kopřivovými listy, mlékem a rozpuštěným máslem přidejte do připravené směsi a promíchejte.
- Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a opatrně vmíchejte k ostatním surovinám.
- Směs ochuťte špetkou muškátového oříšku, čerstvým pepřem a solí a přelijte do pekáčku vymazaného slunečnicovým olejem.
- Nechte péct zhruba 40 minut, dokud nebude nádivka pevná a upečená dozlatova.
Recept k článku: Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?