Křeháče jsou skvělou přílohou k různým masům, ale velice chutné jsou také k pivu či vínu jako slaná pochutina.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
250 g | másla |
50 g | slaniny |
1 sáček | prášek do pečiva |
250 ml | kysané smetany |
1-2 ks | cibule (jedna velká nebo dvě menší) |
1 ks | vejce na potření |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, slaninu na kostičky.
- Na pánvi orestujeme slaninu, po chvíli k ní přihodíme cibuli, tu necháme zezlátnout za občasného promíchání.
- V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, pak s povoleným máslem a zakysanou smetanou, přihodíme slaninu z cibulí z pánve včetně výpeku, osolíme, můžeme okořenit pepřem a trochou drceného kmínu, důkladně vše promícháme, vypracujeme těsto, které necháme v pokojové teplotě chvíli odpočinout.
- Těsto vyválíme na plát silná tak 2 cm, z něj vykrájíme větším vykrajovátkem na cukroví, nebo například hrnkem či sklenici jednotlivé křeháče, ty vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení.
- Křeháče potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, pepřem a solí, pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C pěkně dozlatova, tedy asi 15-20 minut.