REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Škvarkové placky s mákem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasika našich babiček, která k podzimu neodmyslitelně patří. Nemusíte však hned porážet prase, v dnešní době jsou už čerstvé škvarky lehce k dostání u každého řezníka. Nezapomeňte každou placku posypat řádnou vrstvou máku. Tak chutnají totiž nejlépe.


Ingredience:
400 gpolohrubé mouky
250 gškvarků
100 ghladké mouky
100 gmásla
250 mlvlažného mléka
2 ksvejce (1 vejce na potření)
1/2 kostkydroždí
2 lžícecelého máku + na posypání
špetka cukru krupice
špetka soli

Postup:
  1. Mouky vzájemně smíchejte a prosejte do velké mísy. Vytvořte důlek a do něj vlijte asi půlku odměřeného vlažného mléka, špetku cukru a rozdrobené droždí. Takto připravený kvásek nechte vzejít na teplém místě, asi deset minut (vždy záleží na okolní teplotě).
  2. Následně přidejte vejce, rozpuštěné máslo, špetku soli, celý mák, zbylé mléko a na jemno posekané škvarky. Všechny ingredience opatrně zadělávejte tak dlouho, dokud se těsto přestane lepit ke stěnám mísy. Pokud budete mít pocit, že je těsto příliš tuhé, opatrně přidejte ještě trochu mléka.
  3. Hotové těsto poprašte hladkou moukou a přikryjte čistou utěrkou. Nechejte na teplém místě kynout asi hodinu. Po hodině musí být těsto krásně nakynulé a při jemném píchnutí prstem bude těsto lehké jako peřina.
  4. Z těsta vytvarujte koule o velikosti golfového míčku, které nechejte na plechu vyloženém pečicím papírem opět kynout dalších 15 minut, pak kuličky jemně rukou splácněte tak, aby výsledné placky byly asi 1 cm vysoké. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypejte celým mákem (můžete i trošku solí).
  5. Placky pečte v předehřáté troubě na 170°C po dobu 20 minut.
Doporučení:

Veškeré ingredience, které používáte, mějte vždy o  pokojové teplotě! Efektu mřížky docílíte tak, že na placky ještě před pečením vytlačíte mřížku pomocí tupé strany nože.

Poznámka:

Více informací o českých superpotravinách se dočtete na www.nasmodrymak.cz a na www.vseobramborach.cz. Recept k článku: Studený podzim, teplé jídlo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy