REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Škvarkové placky s mákem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasika našich babiček, která k podzimu neodmyslitelně patří. Nemusíte však hned porážet prase, v dnešní době jsou už čerstvé škvarky lehce k dostání u každého řezníka. Nezapomeňte každou placku posypat řádnou vrstvou máku. Tak chutnají totiž nejlépe.


Ingredience:
400 gpolohrubé mouky
250 gškvarků
100 ghladké mouky
100 gmásla
250 mlvlažného mléka
2 ksvejce (1 vejce na potření)
1/2 kostkydroždí
2 lžícecelého máku + na posypání
špetka cukru krupice
špetka soli

Postup:
  1. Mouky vzájemně smíchejte a prosejte do velké mísy. Vytvořte důlek a do něj vlijte asi půlku odměřeného vlažného mléka, špetku cukru a rozdrobené droždí. Takto připravený kvásek nechte vzejít na teplém místě, asi deset minut (vždy záleží na okolní teplotě).
  2. Následně přidejte vejce, rozpuštěné máslo, špetku soli, celý mák, zbylé mléko a na jemno posekané škvarky. Všechny ingredience opatrně zadělávejte tak dlouho, dokud se těsto přestane lepit ke stěnám mísy. Pokud budete mít pocit, že je těsto příliš tuhé, opatrně přidejte ještě trochu mléka.
  3. Hotové těsto poprašte hladkou moukou a přikryjte čistou utěrkou. Nechejte na teplém místě kynout asi hodinu. Po hodině musí být těsto krásně nakynulé a při jemném píchnutí prstem bude těsto lehké jako peřina.
  4. Z těsta vytvarujte koule o velikosti golfového míčku, které nechejte na plechu vyloženém pečicím papírem opět kynout dalších 15 minut, pak kuličky jemně rukou splácněte tak, aby výsledné placky byly asi 1 cm vysoké. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypejte celým mákem (můžete i trošku solí).
  5. Placky pečte v předehřáté troubě na 170°C po dobu 20 minut.
Doporučení:

Veškeré ingredience, které používáte, mějte vždy o  pokojové teplotě! Efektu mřížky docílíte tak, že na placky ještě před pečením vytlačíte mřížku pomocí tupé strany nože.

Poznámka:

Více informací o českých superpotravinách se dočtete na www.nasmodrymak.cz a na www.vseobramborach.cz. Recept k článku: Studený podzim, teplé jídlo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy