REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Škvarkové placky s mákem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasika našich babiček, která k podzimu neodmyslitelně patří. Nemusíte však hned porážet prase, v dnešní době jsou už čerstvé škvarky lehce k dostání u každého řezníka. Nezapomeňte každou placku posypat řádnou vrstvou máku. Tak chutnají totiž nejlépe.


Ingredience:
400 gpolohrubé mouky
250 gškvarků
100 ghladké mouky
100 gmásla
250 mlvlažného mléka
2 ksvejce (1 vejce na potření)
1/2 kostkydroždí
2 lžícecelého máku + na posypání
špetka cukru krupice
špetka soli

Postup:
  1. Mouky vzájemně smíchejte a prosejte do velké mísy. Vytvořte důlek a do něj vlijte asi půlku odměřeného vlažného mléka, špetku cukru a rozdrobené droždí. Takto připravený kvásek nechte vzejít na teplém místě, asi deset minut (vždy záleží na okolní teplotě).
  2. Následně přidejte vejce, rozpuštěné máslo, špetku soli, celý mák, zbylé mléko a na jemno posekané škvarky. Všechny ingredience opatrně zadělávejte tak dlouho, dokud se těsto přestane lepit ke stěnám mísy. Pokud budete mít pocit, že je těsto příliš tuhé, opatrně přidejte ještě trochu mléka.
  3. Hotové těsto poprašte hladkou moukou a přikryjte čistou utěrkou. Nechejte na teplém místě kynout asi hodinu. Po hodině musí být těsto krásně nakynulé a při jemném píchnutí prstem bude těsto lehké jako peřina.
  4. Z těsta vytvarujte koule o velikosti golfového míčku, které nechejte na plechu vyloženém pečicím papírem opět kynout dalších 15 minut, pak kuličky jemně rukou splácněte tak, aby výsledné placky byly asi 1 cm vysoké. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypejte celým mákem (můžete i trošku solí).
  5. Placky pečte v předehřáté troubě na 170°C po dobu 20 minut.
Doporučení:

Veškeré ingredience, které používáte, mějte vždy o  pokojové teplotě! Efektu mřížky docílíte tak, že na placky ještě před pečením vytlačíte mřížku pomocí tupé strany nože.

Poznámka:

Více informací o českých superpotravinách se dočtete na www.nasmodrymak.cz a na www.vseobramborach.cz. Recept k článku: Studený podzim, teplé jídlo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy