REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečené šišky (k omáčkám)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté pečené šišky, které se v některých regionech naší země podávají nejen k různým druhům omáček, ale když zbydou, tak i na sladko – třeba s povidly.


Ingredience:
400 gpolohrubé mouky
400 g400 g hrubé mouky
50 gvlažného másla
42 gčerstvého droždí
400 mlvlažného mléka
2 lžičkysoli
1 lžičkacukru
1 ksvejce

Postup:

1. V míse smícháme hrubou a polohrubou mouku a sůl, uděláme důlek, osladíme a rozdrobíme droždí
2. Zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek
3. Pak přidáme lehce vlažné máslo a rozklepneme vejce
3. Vypracujeme hladké těsto a necháme cca hodinku kynout
4. A kdo použije domácí pekárnu, suroviny do ní uloží jak je zvykem, tekuté, sypké a zapne program kynutá těsta
5. Po vykynutí na desce rozdělíme na osm až deset stejných dílků, prohněteme bochánky a uložíme na dokynutí na plech s papírem nebo pečicí podložkou
6. Necháme asi 20-30 minut odpočívat, pak pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do trouby vyhřáté na 185°C a pečeme dozlatova.

Doporučení:

Svoji šišku si každý bere do ruky, láme do talíře a zalévá “kuřetem na paprice”, vezme do ruky lžíci a…

Poznámka:

Tyto šišky se u nás nepekly často, ale ke kuřeti na paprice vždycky. Babička Mařenka je dělala od oka, já si upravila recept na povidlové knedlíky ze své první výbavové kuchařky. Vyzkoušejte, opravdu stojí za to a s pekárnou jsou téměř bez práce!! A pokud by zůstaly, mám ještě jeden tip: nakrájet na plátky, namazat lehce máslem a na vysoko povidly a pocukrovat…Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy