REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečené šišky (k omáčkám)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté pečené šišky, které se v některých regionech naší země podávají nejen k různým druhům omáček, ale když zbydou, tak i na sladko – třeba s povidly.


Ingredience:
400 gpolohrubé mouky
400 g400 g hrubé mouky
50 gvlažného másla
42 gčerstvého droždí
400 mlvlažného mléka
2 lžičkysoli
1 lžičkacukru
1 ksvejce

Postup:

1. V míse smícháme hrubou a polohrubou mouku a sůl, uděláme důlek, osladíme a rozdrobíme droždí
2. Zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek
3. Pak přidáme lehce vlažné máslo a rozklepneme vejce
3. Vypracujeme hladké těsto a necháme cca hodinku kynout
4. A kdo použije domácí pekárnu, suroviny do ní uloží jak je zvykem, tekuté, sypké a zapne program kynutá těsta
5. Po vykynutí na desce rozdělíme na osm až deset stejných dílků, prohněteme bochánky a uložíme na dokynutí na plech s papírem nebo pečicí podložkou
6. Necháme asi 20-30 minut odpočívat, pak pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do trouby vyhřáté na 185°C a pečeme dozlatova.

Doporučení:

Svoji šišku si každý bere do ruky, láme do talíře a zalévá “kuřetem na paprice”, vezme do ruky lžíci a…

Poznámka:

Tyto šišky se u nás nepekly často, ale ke kuřeti na paprice vždycky. Babička Mařenka je dělala od oka, já si upravila recept na povidlové knedlíky ze své první výbavové kuchařky. Vyzkoušejte, opravdu stojí za to a s pekárnou jsou téměř bez práce!! A pokud by zůstaly, mám ještě jeden tip: nakrájet na plátky, namazat lehce máslem a na vysoko povidly a pocukrovat…Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy