Kynuté pečené šišky, které se v některých regionech naší země podávají nejen k různým druhům omáček, ale když zbydou, tak i na sladko – třeba s povidly.
Ingredience:
400 g | polohrubé mouky |
400 g | 400 g hrubé mouky |
50 g | vlažného másla |
42 g | čerstvého droždí |
400 ml | vlažného mléka |
2 lžičky | soli |
1 lžička | cukru |
1 ks | vejce |
Postup:
1. V míse smícháme hrubou a polohrubou mouku a sůl, uděláme důlek, osladíme a rozdrobíme droždí
2. Zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek
3. Pak přidáme lehce vlažné máslo a rozklepneme vejce
3. Vypracujeme hladké těsto a necháme cca hodinku kynout
4. A kdo použije domácí pekárnu, suroviny do ní uloží jak je zvykem, tekuté, sypké a zapne program kynutá těsta
5. Po vykynutí na desce rozdělíme na osm až deset stejných dílků, prohněteme bochánky a uložíme na dokynutí na plech s papírem nebo pečicí podložkou
6. Necháme asi 20-30 minut odpočívat, pak pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do trouby vyhřáté na 185°C a pečeme dozlatova.
Svoji šišku si každý bere do ruky, láme do talíře a zalévá “kuřetem na paprice”, vezme do ruky lžíci a…
Poznámka:Tyto šišky se u nás nepekly často, ale ke kuřeti na paprice vždycky. Babička Mařenka je dělala od oka, já si upravila recept na povidlové knedlíky ze své první výbavové kuchařky. Vyzkoušejte, opravdu stojí za to a s pekárnou jsou téměř bez práce!! A pokud by zůstaly, mám ještě jeden tip: nakrájet na plátky, namazat lehce máslem a na vysoko povidly a pocukrovat…Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.
Moravské škvarkové brambory
Plzeňské rozpeky, rozpíčky a vdolky (na sucho pečené i smažené)