REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plzeňské rozpeky, rozpíčky a vdolky (na sucho pečené i smažené)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velké rozpeky se u nás pečou k houbové omáčce a dušené mrkvi, malé k čočce nebo fazolím. Recept jsem podědila po babičce a mamince.


Ingredience:
500 ghladké mouky
250 mlmléka
1 ks1 cm velký plátek Hery nebo obdobného tuku
1 ksvejce
3/4 kskostky čerstvého droždí
2 lžičkysoli
špetka cukru
mouka na pomoučení válu, papír na pečení

Postup:

1. Mouku prosijeme do mísy, osolíme a vyklepneme vajíčko
2. V kastrůlku si zahřejeme mléko s Herou tak, aby se nám Hera rozpustila a sejmeme ze zdroje tepla, až bude mléko vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice a přidáme špetku cukru, necháme kvásek vzejít a pak ho přelijeme do mísy
3. Vypracujeme těsto, mělo by být trochu řidší než na knedlíky, a necháme ho vykynout
4. Těsto přendáme na pomoučenou plochu, vytvoříme buď dva velké kulaté rozpeky, nebo více malých, jak budeme chtít, rozpeky by měly být před kynutím placaté o výšce cca 3 cm
5. Přendáme na plech s pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme dozlatova.

Doporučení:

Z tohoto těsta můžeme usmažit také vdolky (viz. foto).

Poznámka:

Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy