Posopky jsou kynuté malé bochánky těsta upečené v troubě dozlatova. Je to vlastně pečivo. Podávají se k různým omáčkám, zvlášť v míse a každý strávník si jich bere dle chuti a láme do servírované omáčky.
Ingredience:
3/4 kg | hladké mouky |
2 lžíce | oleje |
2 dl | vody |
2 ks | žloutky na potření pečiva |
1 ks | celé vejce |
Na kvásek: | |
30 g | droždí |
5 lžic | vlahé vody |
1 lžička | mouky |
1 lžička | cukru |
Postup:
1. Připravíme si kvásek; do hrnku nasypeme cukr s moukou a rozdrobené droždí, vše zalijeme vlahou vodou a necháme v teple kynout asi 8-10 minut
2. Do větší mísy nasypeme prosátou mouku, přidáme celé vejce, 2 lžíce oleje, sůl a vzešlý kvásek, vlažnou vodou zaděláme pružné těsto, které necháme necelou hodinu kynout v teplé místnosti přikryté čistou hadrovou utěrkou
3. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, propracujeme a tvoříme z něho kulaté bochánky – posopky o průměru 6 cm, které klademe s větším odstupem od sebe na pomaštěný plech, znovu necháme 15-20 minut kynout
4. Vykynuté pečivo potřeme rozšlehanými žloutky, do kterých jsme přidali 1 lžíci vody, ihned vložíme do trouby vyhřáté na 180-190 °C a pečeme 15-20 minut
5. Čerstvě upečené posopky podáváme v míse na stůl, každý si je bere podle potřeby a láme do omáček.
Příklad receptu u kterého jsou vhodnou přílohou právě tyto posopky: Hovězí maso s křenovou omáčkou a posopky.