REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rozpeky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rozpeky se hodí jako příloha k omáčkám (hřibové, křenové, česnekové … nebo k dušené mrkvi). Vyzkoušejte někdy místo klasických knedlíků. Budete mile překvapeni!


Ingredience:
500 ghladké mouky
30 gčerstvého droždí
200-250 mlmléka (záleží na savosti mouky)
1 vrchovatá lžícesádla + 1 lžíce na potření upečených rozpeků
1 lžičkakrupicového cukru
2 lžičkysoli
1 ksvejce

Postup:

1. Pokud máme domácí pekárnu, postupujeme obvyklým způsobem; napřed tekuté, poté sypké suroviny, do jednoho rohu pekárny cukr, do druhého sůl, doprostřed rozdrobené kvasnice, program „Těsto“ (vymíchá, vykyne)
2. Pokud pečku nevlastníme, připravíme si kvásek; do misky dáme lžíci vlahého mléka, cukr a rodrobíme droždí, vymícháme kašičku, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek
3. Do zadělávací mísy si prosijeme mouku, přidáme sůl, rozpuštěné sádlo a mléku rozšlehané vejce, nakonec přidáme kvásek a vymícháme hladké, pružné a nelepivé těsto
4. Přikryté utěrkou necháme v teple kynout cca 1 hodinu, pak si těsto na lehce pomoučené podložce ještě řádně propracujeme a rozdělíme na 8 nebo 12 dílků, vytvarujeme bochánky a ty v rozestupech umístíme na plech vystlaný papírem na pečení
5. Troubu rozpálíme na 180 °C a pečeme dorůžova cca 30 minut, respektujeme zkušenosti s vlastní troubou
6. Ihned po vytažení z trouby rozpeky pomašlujeme sádlem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy