REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rozpeky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rozpeky se hodí jako příloha k omáčkám (hřibové, křenové, česnekové … nebo k dušené mrkvi). Vyzkoušejte někdy místo klasických knedlíků. Budete mile překvapeni!


Ingredience:
500 ghladké mouky
30 gčerstvého droždí
200-250 mlmléka (záleží na savosti mouky)
1 vrchovatá lžícesádla + 1 lžíce na potření upečených rozpeků
1 lžičkakrupicového cukru
2 lžičkysoli
1 ksvejce

Postup:

1. Pokud máme domácí pekárnu, postupujeme obvyklým způsobem; napřed tekuté, poté sypké suroviny, do jednoho rohu pekárny cukr, do druhého sůl, doprostřed rozdrobené kvasnice, program “Těsto” (vymíchá, vykyne)
2. Pokud pečku nevlastníme, připravíme si kvásek; do misky dáme lžíci vlahého mléka, cukr a rodrobíme droždí, vymícháme kašičku, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek
3. Do zadělávací mísy si prosijeme mouku, přidáme sůl, rozpuštěné sádlo a mléku rozšlehané vejce, nakonec přidáme kvásek a vymícháme hladké, pružné a nelepivé těsto
4. Přikryté utěrkou necháme v teple kynout cca 1 hodinu, pak si těsto na lehce pomoučené podložce ještě řádně propracujeme a rozdělíme na 8 nebo 12 dílků, vytvarujeme bochánky a ty v rozestupech umístíme na plech vystlaný papírem na pečení
5. Troubu rozpálíme na 180 °C a pečeme dorůžova cca 30 minut, respektujeme zkušenosti s vlastní troubou
6. Ihned po vytažení z trouby rozpeky pomašlujeme sádlem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

3 originální recepty z dýně, bez kterých se na podzim neobejdete

Přestože se dýně teprve v nedávné době dočkala své kulinářské renesance, stala se poměrně rychle oblíbenou potravinou, která udělá parádu nejen jako halloweenská dekorace. Svou barvou připomínající odlesky spadaného listí se doslova hodí k sychravému podzimnímu počasí. Inspirujte se netradičními recepty, jako jsou dýňové hranolky, lívance nebo placky bez složitých ingrediencí

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Slupky od ovoce i papírové utěrky. Podívejte se, co všechno patří do kompostu

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.

číst dále ...

Pět pivních zajímavostí z Plzně: Věděli jste, že věž pivovaru stojí na místě šibenice, kde oběsili Kozinu?

Právě začátkem října měl vrcholit svátek všech milovníků piva, bavorský Oktoberfest. Kvůli pandemii koronaviru se však letos poprvé po více než sedmdesáti letech neuskutečnil. Stejně tak se letos nekonal ani oblíbený Pisner Fest, na který před dvěma lety přišlo do Plzně přes 55 tisíc lidí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy