Suché vdolky, které se v minulosti přikusovaly k polévkám, ale i jiným pokrmům, nebo mastily máslem, jedly samotné a zapíjely, mlékem nebo čajem. Recept je z Plzeňska, pekly se však i jinde.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
20 g | droždí |
1 ks | vejce |
1 lžíce | sádla |
1 lžička | cukru |
mléko | |
sůl |
Postup:
1. Do prosáté mouky v míse uděláme důlek, vlijeme vlažné mléko, rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzejít kvásek
2. Jakmile kvásek vykyne, přidáme rozehřáté sádlo, vejce, sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout
3. Po vykynutí utvoříme z těsta malé bochánky, roztlačíme dlaní a necháme ještě chvíli kynout
4. Rozpeky dáme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 30 minut.