Na plátky nebo kostky pokrájené brambory, zapečené v troubě na sucho, pak promíchané se sádlem, česnekem a solí.
Ingredience:
1 kg | brambor |
150 g | sádla |
2-4 ks | stroužky česneku |
sůl dle chuti |
Postup:
1. Nejlépe stejně velké brambory důkladně oloupeme, opláchneme, osušíme a nakrájíme na plátky nebo čtvrtky
2. Vyskládáme je na sádlem vytřený plech (požijeme jen malé množství sádla) a dáme do trouby, pečeme při 200 °C dozlatova
3. Než se brambory upečou, utřeme česnek se solí a promícháme ho se sádlem
4. Upečené brambory promícháme s ochuceným sádlem a podáváme jako přílohu k masu, nebo i samostatný chod spolu s kyselým mlékem nebo kefírem.
V původním receptu se brambory pekly na sucho, bez vymazání plechu … V některých receptech se do pečáků přidávalo i uzené, cibule nebo bylinky.