REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kmínové rohlíčky k pivu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Staročeský recept z druhé poloviny 18. století, kde byly u ingrediencí uváděny loty a žejdlíky, proto jsme ho pro vás upravili, aby byl k pochopení … mimochodem, 1 lot je 16,05 gramů, žejdlík pak 0,484 litru.


Ingredience:
2 lhladké mouky
1 lvlažné husté smetany
85 gmásla
8 gcukru moučka
3 lžícerozdrobených čerstvých kvasnic
dvě špetky soli
trochu nastrouhaného zázvoru
rozšlehané vejce na pomašlení
hrubozrnná sůl a kmín na posypání
z půlky citrónu drobně nakrájená, nebo raději nastrouhaná kůra

Postup:

1. Mouku vysypeme do mísy, uděláme důlek, do něj dáme kvasnice, ty zalijeme vlažnou smetanou, ke kraji dáme kousky másla, nasypeme citronovou kůru, sůl, zázvor a cukr (trochu cukru dáme i ke kvasnicím, urychlíme tak nastartování kvásku)
2. Jakmile nám kvásek vzejde, vypracujeme těsto, z něj na pomoučené pracovní ploše vyválíme plát těsta, z kterého odkrojujeme menší trojúhelníky, které svineme směrem ke špičce do tvaru rohlíku, ty klademe na pečící papír na plech, mírně je zahneme
3. Rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubozrnnou solí a kmínem
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.

Doporučení:

V receptu byl plech pomazaný olejem, pečící papír v 18 století nebyl znám.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy