Tento název přesně nevystihuje, co že to máme vlastně k přípravě. Jedná se o řídkou omáčku, kterou servírujeme k vepřovému ovaru, hovězímu vařenému masu, k vařenému uzenému, jazyku apod.
Ingredience:
500 g | brambor |
1 ks | větší cibule |
zelená petrželka | |
Na marinádu: | |
1/8 l | vody |
3 lžíce | octa |
1 lžíce | oleje |
špetka cukru | |
sůl |
Postup:
1. Oloupané brambory uvaříme doměkka, ještě za tepla je rozmačkáme a vymícháme na hladkou kaši
2. Ve vodě s octem rozmícháme sůl, cukr, přidáme olej a vše nalijeme a rozmícháme s bramborovou kaší
3. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, zelenou petrželku a tuto řídkou omáčku dáme na několik hodin vychladit.
Opravdu nevíme, proč se v tomto receptu v názvu objevuje pojem křen, snad proto, že omáčka připomíná nastrouhaný křen a také se podává jako křen k uzenému, či ovaru. Recept jsme našli v kuchařce z roku 1965 s názvem Vaříme vtipně, tak snad to nebyl od autorů jen vtip. Asi bude nejlepší tento recept vyzkoušet!