REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

vařené, napařené

Bosáky (drbáky, chlupáče)

Z vařených i nevařených nastrouhaných brambor, solamylu, strouhanky a hrubé mouky vytvarované kulaté knedlíky, uvařené v osolené vodě doměkka.

Bramborové knedlíky slaninové

Knedlíky připravené z opečené housky, den předem uvařených a pak nastrouhaných brambor, krupice, slaniny … Skvěle se hodí k uzenému masu, vepřové nebo hovězí pečeni, k dušené zelenině apod.

Bramborové šišky sypané opraženou strouhankou

Přílohové knedlíčky ve tvaru šišek z brambor, hrubé mouky, vejce a mléka, servírované posypané přelité sádlem a posypané strouhankou houskou opečenou na másle. Podáváme k pečenému masu či roládám, například spolu s podušeným zelím.

Brambory po staročesku

Uvařené brambory nakrájené na kostičky a promíchané s kořením povařeným ve vývaru.

Cibulový křen k masu

Tento název přesně nevystihuje, co že to máme vlastně k přípravě. Jedná se o řídkou omáčku, kterou servírujeme k vepřovému ovaru, hovězímu vařenému masu, k vařenému uzenému, jazyku apod.

Fazolové lusky na smetaně II.

Vařené fazolové lusky podušené ve smetanové omáčce zahuštěné jíškou.

Fazolový šoulet

Šoulet připravený z barevných fazolí, krup, sádla, česneku, cibule, hladké mouky, pepře a soli.

Hanácká kaše

Skvělá krajová příloha nebo i hlavní chod.

Houskové knedlíky

Domácí nekynuté knedlíky s vložkou žemle.

Hrachová kaše

Klasika z českých kuchyní. Uvařený hrách, prolisovaný, zahuštěný máslovou jíškou.

Chlupaté knedlíky

Brambory vařené i syrové, zahuštěné hrubou moukou, uvařené v osolené vodě doměkka.

Chlupaté knedlíky (drbáky)

Recept našich babiček na tzv. drbáky. Bramborové knedlíky servírované jako příloha k pečenému masu, popřípadě také jako samostatný chod.

Chlupaté knedlíky s anglickou slaninou

Tyto chlupaté knedlíky podáváme jako přílohu, případně i jako hlavní chod.

Jemné kluski

Tradiční staročeská příloha z bramborové kaše zahuštěné škrobem, z kaše vytvarované válečky, z nich jednotlivé kluski, ty zavařené v osolené vodě.

Jihočeská houbová omáčka

Z receptů našich babiček, nakyslá smetanová houbová omáčka.

Jihočeské drbáky

Obdoba chlupatých knedlíků bez použití vajec, s větším podílem syrových brambor. Podávají se jako příloha – třeba k pečené huse, kachně, nebo samotné přelité usmaženou cibulkou, nasekanými škvarky a kyselým zelím.

Karlovarský knedlík

Knedlík připravený z hrubé mouky, mléka, housky, žloutku a sněhu z bílků, zabalený do čisté utěrky, uvařený ve vodě.

Klusky

Bramborové knedlíčky připravené z části vařených a části syrových brambor a bramborového škrobu.

Knedlíky ze syrových a vařených brambor

Starý recept z receptáře našich prababiček na bramborové knedlíky uvařené v mírně osolené vodě, servírované pomaštěné sádlem a doplněné o opečenou cibulku.

Kocmrnda

Bramborová kaše maštěná máslem nebo osmaženou cibulkou.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy