REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

vařené, napařené

Bosáky (drbáky, chlupáče)

Z vařených i nevařených nastrouhaných brambor, solamylu, strouhanky a hrubé mouky vytvarované kulaté knedlíky, uvařené v osolené vodě doměkka.

Bramborové knedlíky slaninové

Knedlíky připravené z opečené housky, den předem uvařených a pak nastrouhaných brambor, krupice, slaniny … Skvěle se hodí k uzenému masu, vepřové nebo hovězí pečeni, k dušené zelenině apod.

Bramborové šišky sypané opraženou strouhankou

Přílohové knedlíčky ve tvaru šišek z brambor, hrubé mouky, vejce a mléka, servírované posypané přelité sádlem a posypané strouhankou houskou opečenou na másle. Podáváme k pečenému masu či roládám, například spolu s podušeným zelím.

Brambory po staročesku

Uvařené brambory nakrájené na kostičky a promíchané s kořením povařeným ve vývaru.

Cibulová omáčka (UHO)

Tuto omáčku proslavil název UHO, což je zkratka pro celý název “Univerzální hnědá omáčka”. Je to lidový pojem pro tmavou omáčku neslané, nemastné chuti, kterou nám servírovali páni chemici v dobách totality v závodních a školních jídelnách. Dobře dochucená omáčka však chutná skvěle.

Cibulový křen k masu

Tento název přesně nevystihuje, co že to máme vlastně k přípravě. Jedná se o řídkou omáčku, kterou servírujeme k vepřovému ovaru, hovězímu vařenému masu, k vařenému uzenému, jazyku apod.

Fazolové lusky na smetaně II.

Vařené fazolové lusky podušené ve smetanové omáčce zahuštěné jíškou.

Fazolový šoulet

Šoulet připravený z barevných fazolí, krup, sádla, česneku, cibule, hladké mouky, pepře a soli.

Hanácká kaše

Skvělá krajová příloha nebo i hlavní chod.

Houskové knedlíky

Domácí nekynuté knedlíky s vložkou žemle.

Hrachová kaše

Klasika z českých kuchyní. Uvařený hrách, prolisovaný, zahuštěný máslovou jíškou.

Chlupaté knedlíky

Brambory vařené i syrové, zahuštěné hrubou moukou, uvařené v osolené vodě doměkka.

Chlupaté knedlíky (drbáky)

Recept našich babiček na tzv. drbáky. Bramborové knedlíky servírované jako příloha k pečenému masu, popřípadě také jako samostatný chod.

Chlupaté knedlíky s anglickou slaninou

Tyto chlupaté knedlíky podáváme jako přílohu, případně i jako hlavní chod.

Jemné kluski

Tradiční staročeská příloha z bramborové kaše zahuštěné škrobem, z kaše vytvarované válečky, z nich jednotlivé kluski, ty zavařené v osolené vodě.

Jihočeská houbová omáčka

Z receptů našich babiček, nakyslá smetanová houbová omáčka.

Jihočeské drbáky

Obdoba chlupatých knedlíků bez použití vajec, s větším podílem syrových brambor. Podávají se jako příloha – třeba k pečené huse, kachně, nebo samotné přelité usmaženou cibulkou, nasekanými škvarky a kyselým zelím.

Karlovarský knedlík

Knedlík připravený z hrubé mouky, mléka, housky, žloutku a sněhu z bílků, zabalený do čisté utěrky, uvařený ve vodě.

Klusky

Bramborové knedlíčky připravené z části vařených a části syrových brambor a bramborového škrobu.

Knedlíky ze syrových a vařených brambor

Starý recept z receptáře našich prababiček na bramborové knedlíky uvařené v mírně osolené vodě, servírované pomaštěné sádlem a doplněné o opečenou cibulku.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy