vařené, napařené
Bosáky (drbáky, chlupáče)
Z vařených i nevařených nastrouhaných brambor, solamylu, strouhanky a hrubé mouky vytvarované kulaté knedlíky, uvařené v osolené vodě doměkka.
Bramborové knedlíky slaninové
Knedlíky připravené z opečené housky, den předem uvařených a pak nastrouhaných brambor, krupice, slaniny … Skvěle se hodí k uzenému masu, vepřové nebo hovězí pečeni, k dušené zelenině apod.
Bramborové šišky sypané opraženou strouhankou
Přílohové knedlíčky ve tvaru šišek z brambor, hrubé mouky, vejce a mléka, servírované posypané přelité sádlem a posypané strouhankou houskou opečenou na másle. Podáváme k pečenému masu či roládám, například spolu s podušeným zelím.
Brambory po staročesku
Uvařené brambory nakrájené na kostičky a promíchané s kořením povařeným ve vývaru.
Cibulový křen k masu
Tento název přesně nevystihuje, co že to máme vlastně k přípravě. Jedná se o řídkou omáčku, kterou servírujeme k vepřovému ovaru, hovězímu vařenému masu, k vařenému uzenému, jazyku apod.
Fazolové lusky na smetaně II.
Vařené fazolové lusky podušené ve smetanové omáčce zahuštěné jíškou.
Fazolový šoulet
Šoulet připravený z barevných fazolí, krup, sádla, česneku, cibule, hladké mouky, pepře a soli.
Hanácká kaše
Skvělá krajová příloha nebo i hlavní chod.
Houskové knedlíky
Domácí nekynuté knedlíky s vložkou žemle.
Hrachová kaše
Klasika z českých kuchyní. Uvařený hrách, prolisovaný, zahuštěný máslovou jíškou.
Chlupaté knedlíky
Brambory vařené i syrové, zahuštěné hrubou moukou, uvařené v osolené vodě doměkka.
Chlupaté knedlíky (drbáky)
Recept našich babiček na tzv. drbáky. Bramborové knedlíky servírované jako příloha k pečenému masu, popřípadě také jako samostatný chod.
Chlupaté knedlíky s anglickou slaninou
Tyto chlupaté knedlíky podáváme jako přílohu, případně i jako hlavní chod.
Jemné kluski
Tradiční staročeská příloha z bramborové kaše zahuštěné škrobem, z kaše vytvarované válečky, z nich jednotlivé kluski, ty zavařené v osolené vodě.
Jihočeská houbová omáčka
Z receptů našich babiček, nakyslá smetanová houbová omáčka.
Jihočeské drbáky
Obdoba chlupatých knedlíků bez použití vajec, s větším podílem syrových brambor. Podávají se jako příloha – třeba k pečené huse, kachně, nebo samotné přelité usmaženou cibulkou, nasekanými škvarky a kyselým zelím.
Karlovarský knedlík
Knedlík připravený z hrubé mouky, mléka, housky, žloutku a sněhu z bílků, zabalený do čisté utěrky, uvařený ve vodě.
Klusky
Bramborové knedlíčky připravené z části vařených a části syrových brambor a bramborového škrobu.
Knedlíky ze syrových a vařených brambor
Starý recept z receptáře našich prababiček na bramborové knedlíky uvařené v mírně osolené vodě, servírované pomaštěné sádlem a doplněné o opečenou cibulku.
Kocmrnda
Bramborová kaše maštěná máslem nebo osmaženou cibulkou.
- 1
- 2
- 3
- Následující
reklama