Knedlík připravený z hrubé mouky, mléka, housky, žloutku a sněhu z bílků, zabalený do čisté utěrky, uvařený ve vodě.
Ingredience:
560 g | hrubé mouky |
200 g | housky (z minulého dne) |
20 g | másla na ubrousky |
1/2 l | mléka |
6 ks | vajec |
sůl |
Postup:
1. Tvrdší housky nakrájíme na kostky, pokropíme trochou mléka a necháme vsáknout
2. Vejce oddělíme na žloutky a bílky
3. Žloutky rozšleháme se zbylým mlékem, mírně osolíme, přidáme hrubou mouku,navlhčenou, nakrájenou housku, sníh vyšlehaný z bílků a směs lehce promícháme
4. Ze vzniklého těsta vytvarujeme knedlíkové šišky obvyklého tvaru, zabalíme je do navlhčených, máslem potřených utěrek, zavážeme je nití a vložíme do vařící vody
5. Vaříme je na mírném plameni asi 20 minut
6. Po vyjmutí z vody je vybalíme a nakrájíme na plátky.
Vhodné jako příloha k jemnějším masům (kuře na paprice, telecí).Knedlíky budou kypřejší, když část mléka nahradíme minerálkou.
Poznámka:Knedlíky připravujeme vždy z hrubé mouky (z hladké mouky by se rozvařily).Nejlepší jsou housky z minulého dne (knedlíky ze starších rohlíků nejsou tak vláčné a chutné).