REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jihočeské drbáky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Obdoba chlupatých knedlíků bez použití vajec, s větším podílem syrových brambor. Podávají se jako příloha – třeba k pečené huse, kachně, nebo samotné přelité usmaženou cibulkou, nasekanými škvarky a kyselým zelím.


Ingredience:
750 gsyrových brambor
250 gvařených brambor
hladká mouka
sůl

Postup:

1. Syrové brambory nastrouháme, zabalíme do utěrky a vymačkáme vodu
2. Přidáme nastrouhané vařené brambory, osolíme a vše důkladně promícháme, jsou- li brambory nové, vodnaté přidáme 2-3 lžíce škrobové moučky (Solamylu), abychom zvýšili podíl škrobu a těsto vázalo
3. Mokrýma rukama vytvarujeme koule o něco menší než tenisový míček, obalíme v hladké mouce a vkládáme do vroucí osolené vody
4. Občas promícháme, aby se drbáky nepřichytily ke dnu, vaříme 20-25 minut podle velikosti – nejlepší je jeden drbák před koncem vaření rozkrojit, jestli není ve středu syrový
5. Uvařené drbáky vyjmeme, necháme v sítku okapat.

Doporučení:

Podáváme jako přílohu nebo jako samostatný pokrm, drbáky roztrhneme vidličkou, přelijeme usmaženou cibulkou se škvarky, jako přílohu zvolíme kysané zelí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy