Obdoba chlupatých knedlíků bez použití vajec, s větším podílem syrových brambor. Podávají se jako příloha – třeba k pečené huse, kachně, nebo samotné přelité usmaženou cibulkou, nasekanými škvarky a kyselým zelím.
Ingredience:
750 g | syrových brambor |
250 g | vařených brambor |
hladká mouka | |
sůl |
Postup:
1. Syrové brambory nastrouháme, zabalíme do utěrky a vymačkáme vodu
2. Přidáme nastrouhané vařené brambory, osolíme a vše důkladně promícháme, jsou- li brambory nové, vodnaté přidáme 2-3 lžíce škrobové moučky (Solamylu), abychom zvýšili podíl škrobu a těsto vázalo
3. Mokrýma rukama vytvarujeme koule o něco menší než tenisový míček, obalíme v hladké mouce a vkládáme do vroucí osolené vody
4. Občas promícháme, aby se drbáky nepřichytily ke dnu, vaříme 20-25 minut podle velikosti – nejlepší je jeden drbák před koncem vaření rozkrojit, jestli není ve středu syrový
5. Uvařené drbáky vyjmeme, necháme v sítku okapat.
Podáváme jako přílohu nebo jako samostatný pokrm, drbáky roztrhneme vidličkou, přelijeme usmaženou cibulkou se škvarky, jako přílohu zvolíme kysané zelí.