Brambory vařené i syrové, zahuštěné hrubou moukou, uvařené v osolené vodě doměkka.
Ingredience:
500 g | syrových brambor |
150 g | vařených brambor |
150 g | hrubé mouky |
1 ks | vejce |
trochu mléka | |
sůl |
Postup:
1. Oloupané syrové brambory omyjeme, nastrouháme, dáme na cedník, polijeme horkým mlékem, přikryjeme a necháme okapat
2. Dáme do mísy, přidáme na jemno nastrouhané uvařené brambory, sůl, rozklepnuté vejce a postupně přidáváme hrubou mouku a vypracováváme tužší těsto
3. Vyrobíme knedlíky střední velikosti a dáme je vařit na 15-20 minut (podle velikosti knedlíků) do vroucí, osolené vody
4. Po chvíli vaření je opatrně vařečkou nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu.
Uvařené rozkrojíme a podáváme s osmaženou cibulí nebo opečenou slaninou. Skvělé jsou i k pečenému masu a dušenému zelí.
Poznámka:Množství mouky záleží na druhu brambor. Méně škrobové brambory potřebují více mouky, jinak by se mohly rozvařit. Pro kontrolu si uděláme jeden knedlík a rozvaří-li se, přidáme trochu mouky.