REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

vařené, napařené

Strapačky

Ze syrových brambor, hrubé mouky, vejce a soli připravené noky, uvařené v mírně osolené vodě doměkka.

Šafránová omáčka

Staročeská omáčka, kterou připravovaly naše babičky, když ještě pěstovaly na zahrádkách šafrán. Tato omáčka nejlépe chutná s houskovým knedlíkem a vařeným uzeným.

Špekové knedlíky

Klasický recept na vařené (napařené) špekové knedlíky.

Špekové knedlíky II.

Knedlíky připravené z hrubé mouky, vajíček, mléka, uzeného bůčku, rohlíků … servírované omaštěné sádlem.

Špekové knedlíky III.

Vařené knedlíky připravené z cibule, slaniny, housek, vejce …

Šťouchané brambory

Klasický recept našich babiček na přílohu z povařených brambor, před podáním pěkně rozšťouchaných.

Šťouchané brambory II.

Z receptáře našich babiček. Chutná příloha z uvařených a rozmačkaných brambor.

Šumavské knedlíky

Šumavské knedlíky jsou vlastně bramborové knedlíky nastavené houskou.

Teplá játrová omáčka

Světlejší, hustější, kořeněná nahnědlá omáčka s kousky jater, skvělá například k hovězímu masu spolu s houskovým knedlíkem.

Trnčená máčka

Slovácká povidlová omáčka připravená ze švestkových povidlí, sušených švestek, hladké nebo polohrubé mouky, másla a mleté skořice.

Vánoční černá omáčka (Lenora)

Hustá, černá omáčka velmi specifické chuti, vhodná k rybě nebo vánočce.

Zbylé knedlíky s klevelou

Napařené knedlíky přelité teplou klevelou nebo zředěnými švestkovými povidly, podávané jako příloha například k uzenému nebo pečenému masu apod.

Žahour (žahúr)

Recept z lidové kuchyně na ovocnou řídkou kaši z borůvek, používanou na dochucení kynutých nebo tvarohových knedlíků.

Žemlový knedlík z uzeného bůčku, vařený v sáčku

V sáčku uvařený přílohový knedlík vhodný k dušené zelenině, například ke kapustě nebo ke špenátu.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy