Recept z lidové kuchyně na ovocnou řídkou kaši z borůvek, používanou na dochucení kynutých nebo tvarohových knedlíků.
Ingredience:
500 g | borůvek |
50-60 g | pískového cukru |
20 g | másla |
15 g | škrobové moučky |
1/8 l | mléka |
Postup:
1. Cukr na kastrolku pokropíme asi 2 lžícemi vody a přivedeme do varu. Když se cukr perlí, což poznáme podle toho, že smočíme-li do cukru vařečku a vytáhneme ji, tvoří se na koncích cukrových nití kapičky – perličky, vhodíme do něho přebrané čisté borůvky a zlehka je povaříme, aby zůstaly v podstatě celé, nerozvařené
2. Pak přidáme máslo a zalijeme mlékem, v němž jsme rozkverlali mouku
3. Povařená omáčka má být zahoustlá – hustší k lívancům a vdolečkům, k nimž ji podáváme v nádobce zvlášť, aby si každý mohl polévat pokrm podle chuti, řidší omáčkou (při její přípravě přidáme v tomto případě trochu více mléka) poléváme kynuté nebo tvarohové knedlíky.
Stejným způsobem je možné připravit tuto omáčku i z vyzrálých bezinek.
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová