REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žahour (žahúr)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z lidové kuchyně na ovocnou řídkou kaši z borůvek, používanou na dochucení kynutých nebo tvarohových knedlíků.


Ingredience:
500 gborůvek
50-60 gpískového cukru
20 gmásla
15 gškrobové moučky
1/8 lmléka

Postup:

1. Cukr na kastrolku pokropíme asi 2 lžícemi vody a přivedeme do varu. Když se cukr perlí, což poznáme podle toho, že smočíme-li do cukru vařečku a vytáhneme ji, tvoří se na koncích cukrových nití kapičky – perličky, vhodíme do něho přebrané čisté borůvky a zlehka je povaříme, aby zůstaly v podstatě celé, nerozvařené
2. Pak přidáme máslo a zalijeme mlékem, v němž jsme rozkverlali mouku
3. Povařená omáčka má být zahoustlá – hustší k lívancům a vdolečkům, k nimž ji podáváme v nádobce zvlášť, aby si každý mohl polévat pokrm podle chuti, řidší omáčkou (při její přípravě přidáme v tomto případě trochu více mléka) poléváme kynuté nebo tvarohové knedlíky.

Doporučení:

Stejným způsobem je možné připravit tuto omáčku i z vyzrálých bezinek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy