Tuto cibulovou omáčku proslavil právě její název, tedy UHO, což je zkratka pro celý název “Univerzální hnědá omáčka”. Je to lidový pojem pro tmavou omáčku někdy neslané, nemastné chuti, kterou nám servírovali páni “chemici” v dobách totality v závodních a školních jídelnách a často i v restauracích především k dušenému vepřovému nebo hovězímu masu. Dobře dochucená omáčka však chutnala poměrně dobře, ovšem pokud ji člověk neměl 7x v týdnu.
Ingredience:
750 g | vývaru B (z bílých kostí) |
190 g | cibule |
50 g | hladké mouky |
50 g | tuku |
10 g | soli |
0,5 g | pepře |
Postup:
- Na tuku zpěníme očištěnou a na kostky nakrájenou cibuli, přidáme drcený pepř, zasypeme prosátou moukou a připravíme zlatavou zásmažku.
- Připravenou zásmažku zalijeme vývarem, rozšleháme, osolíme a povaříme.
- Omáčku přecedíme a dochutíme solí, procezenou omáčku krátce povaříme.
Omáčku nejčastěji připravujeme k vařenému hovězímu nebo vepřovému masu. Příprava jíšky viz. recept: Jíška.
Poznámka:Chuť či nechuť této omáčky se dříve dolaďovala buď worcesterskou nebo sójovou omáčkou. Poctivý vývar byl nahrazován sušeným polotovarem z Vitany smíchaným s vodou.