REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Staročeské špekové knedlíky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Špekové knedlíky rozkrájené na poliviny a přelité sádlem se smaženou cibulkou.


Ingredience:
Recept na 5 porcí:
250 guzeného vepřového bůčku s kostí
500 gžemle (rohlíků)
150 ghrubé mouky
150 gcibule
120 gškvařeného sádla
80 gslaniny bez kůže
2 lžícesoli
1 lžičkamuškátového květu
1 lžičkamletého pepře
2 ksvajec
75 lmléka

Postup:

1. Opláchnutý bůček uvaříme doměkka, zcela vykostíme včetně chrupavek a spolu se slaninou nakrájíme na drobné kostičky
2. Vložíme do pekáče nebo hrnce a necháme v troubě částečně osmahnout, přidáme žemli nakrájenou na kostičky a společně za občasného promíchání necháme opražit do světle nazlátlé barvy
3. Z prosáté mouky, trochy soli, vajec, koření a mléka smícháme řidší hladké těstíčko
4. Do těstíčka zamícháme opražený bůček se slaninou a žemlí a vzniklou hmotu necháme přikrytou chvíli odpočinout
5. Z těsta pak tvarujeme kulaté knedlíky (3 ks na porci), vkládáme je postupně do vařící, mírně osolené vody a vaříme 10-12 minut
6. Uvařené knedlíky vytáhneme, propíchneme vidličkou nebo špejlí a udržujeme teplé v páře
7. Na sádle osmažíme do světlé, nazlátlé barvy drobně nakrájenou cibuli
8. Při servírování knedlíky rozkrojíme na poloviny a přelijeme sádlem s osmaženou cibulkou.

Doporučení:

Ke špekovým knedlíkům se hodí pečené maso a různě upravené zelí.

Poznámka:

Knedlíky jsou skvělé i jako hlavní chod bez masa servírované s podušeným zelím.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Poznejte benefity luštěnin s novým e-bookem plným lahodných receptů

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B. Také se pyšní vysokým obsahem zdraví prospěšné vlákniny a jejich konzumace je spojena s dlouhověkostí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy