REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Staročeské špekové knedlíky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Špekové knedlíky rozkrájené na poliviny a přelité sádlem se smaženou cibulkou.


Ingredience:
Recept na 5 porcí:
250 guzeného vepřového bůčku s kostí
500 gžemle (rohlíků)
150 ghrubé mouky
150 gcibule
120 gškvařeného sádla
80 gslaniny bez kůže
2 lžícesoli
1 lžičkamuškátového květu
1 lžičkamletého pepře
2 ksvajec
75 lmléka

Postup:

1. Opláchnutý bůček uvaříme doměkka, zcela vykostíme včetně chrupavek a spolu se slaninou nakrájíme na drobné kostičky
2. Vložíme do pekáče nebo hrnce a necháme v troubě částečně osmahnout, přidáme žemli nakrájenou na kostičky a společně za občasného promíchání necháme opražit do světle nazlátlé barvy
3. Z prosáté mouky, trochy soli, vajec, koření a mléka smícháme řidší hladké těstíčko
4. Do těstíčka zamícháme opražený bůček se slaninou a žemlí a vzniklou hmotu necháme přikrytou chvíli odpočinout
5. Z těsta pak tvarujeme kulaté knedlíky (3 ks na porci), vkládáme je postupně do vařící, mírně osolené vody a vaříme 10-12 minut
6. Uvařené knedlíky vytáhneme, propíchneme vidličkou nebo špejlí a udržujeme teplé v páře
7. Na sádle osmažíme do světlé, nazlátlé barvy drobně nakrájenou cibuli
8. Při servírování knedlíky rozkrojíme na poloviny a přelijeme sádlem s osmaženou cibulkou.

Doporučení:

Ke špekovým knedlíkům se hodí pečené maso a různě upravené zelí.

Poznámka:

Knedlíky jsou skvělé i jako hlavní chod bez masa servírované s podušeným zelím.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy