REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jemné kluski

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční staročeská příloha z bramborové kaše zahuštěné škrobem, z kaše vytvarované válečky, z nich jednotlivé kluski, ty zavařené v osolené vodě.


Ingredience:
1 kgbrambor
200 gbramborové (škrobové) moučky
1 lžícemásla
1 lžičkasoli
1 ksvejce
mírně osolená voda na uvaření brambor a klusků

Postup:
  1. Před uvařením brambory oloupeme, rozkrájíme povaříme v mírně osolené vodě doměkka, okapané, ale ještě horké brambory rozšťoucháme nebo rozmixujeme na kaši
  2. Do mírně prochladlé hmoty zapracujeme máslo
  3. Bramborovou kaši přendáme do větší mísy, 1/4 oddělíme a vytáhneme, místo zasypeme bramborovou moučkou, osolíme, přidáme žloutek, vrátíme zpět odebranou část kaše a vše zpracujeme do hladké konzistence
  4. Z bramborové hmoty vytvarujeme válečky, z těch odkrajujeme kolečka, z těch vypracujeme kuličky, které mírně zploštíme a uprostřed mírně promáčkneme, například koncem vařečky
  5. Vodu na uvaření klusků přivedeme k varu, mírně osolíme, rovnou lžičku škrobové mouky rozpustíme v cca 1 dcl studené vody a za stálého míchání pomalu vléváme do vařící vody
  6. Za mírného probublávání vody zavařujeme jednotlivé kluski, ty lehce vařečkou promícháme, aby se nepřichytily na dno, až vyplavou, jsou hotové.
Doporučení:

Kluski jsou výborné jako příloha k různým masům a omáčkám, ale lze je servírovat také jako hlavní chod. Kluski můžeme doplnit osmaženou cibulí, polít rozškvařenými škvarky. V minulosti se kluski připravovali také na sladko. Skvělé jsou s tvarohem a měkkým ovocem, jako malinami, jahodami, borůvkami … můžeme je také posypat kakaem a pomastit rozpuštěným máslem apod.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy