REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jemné kluski

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční staročeská příloha z bramborové kaše zahuštěné škrobem, z kaše vytvarované válečky, z nich jednotlivé kluski, ty zavařené v osolené vodě.


Ingredience:
1 kgbrambor
200 gbramborové (škrobové) moučky
1 lžícemásla
1 lžičkasoli
1 ksvejce
mírně osolená voda na uvaření brambor a klusků

Postup:
  1. Před uvařením brambory oloupeme, rozkrájíme povaříme v mírně osolené vodě doměkka, okapané, ale ještě horké brambory rozšťoucháme nebo rozmixujeme na kaši
  2. Do mírně prochladlé hmoty zapracujeme máslo
  3. Bramborovou kaši přendáme do větší mísy, 1/4 oddělíme a vytáhneme, místo zasypeme bramborovou moučkou, osolíme, přidáme žloutek, vrátíme zpět odebranou část kaše a vše zpracujeme do hladké konzistence
  4. Z bramborové hmoty vytvarujeme válečky, z těch odkrajujeme kolečka, z těch vypracujeme kuličky, které mírně zploštíme a uprostřed mírně promáčkneme, například koncem vařečky
  5. Vodu na uvaření klusků přivedeme k varu, mírně osolíme, rovnou lžičku škrobové mouky rozpustíme v cca 1 dcl studené vody a za stálého míchání pomalu vléváme do vařící vody
  6. Za mírného probublávání vody zavařujeme jednotlivé kluski, ty lehce vařečkou promícháme, aby se nepřichytily na dno, až vyplavou, jsou hotové.
Doporučení:

Kluski jsou výborné jako příloha k různým masům a omáčkám, ale lze je servírovat také jako hlavní chod. Kluski můžeme doplnit osmaženou cibulí, polít rozškvařenými škvarky. V minulosti se kluski připravovali také na sladko. Skvělé jsou s tvarohem a měkkým ovocem, jako malinami, jahodami, borůvkami … můžeme je také posypat kakaem a pomastit rozpuštěným máslem apod.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy