REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jemné kluski

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční staročeská příloha z bramborové kaše zahuštěné škrobem, z kaše vytvarované válečky, z nich jednotlivé kluski, ty zavařené v osolené vodě.


Ingredience:
1 kgbrambor
200 gbramborové (škrobové) moučky
1 lžícemásla
1 lžičkasoli
1 ksvejce
mírně osolená voda na uvaření brambor a klusků

Postup:
  1. Před uvařením brambory oloupeme, rozkrájíme povaříme v mírně osolené vodě doměkka, okapané, ale ještě horké brambory rozšťoucháme nebo rozmixujeme na kaši
  2. Do mírně prochladlé hmoty zapracujeme máslo
  3. Bramborovou kaši přendáme do větší mísy, 1/4 oddělíme a vytáhneme, místo zasypeme bramborovou moučkou, osolíme, přidáme žloutek, vrátíme zpět odebranou část kaše a vše zpracujeme do hladké konzistence
  4. Z bramborové hmoty vytvarujeme válečky, z těch odkrajujeme kolečka, z těch vypracujeme kuličky, které mírně zploštíme a uprostřed mírně promáčkneme, například koncem vařečky
  5. Vodu na uvaření klusků přivedeme k varu, mírně osolíme, rovnou lžičku škrobové mouky rozpustíme v cca 1 dcl studené vody a za stálého míchání pomalu vléváme do vařící vody
  6. Za mírného probublávání vody zavařujeme jednotlivé kluski, ty lehce vařečkou promícháme, aby se nepřichytily na dno, až vyplavou, jsou hotové.
Doporučení:

Kluski jsou výborné jako příloha k různým masům a omáčkám, ale lze je servírovat také jako hlavní chod. Kluski můžeme doplnit osmaženou cibulí, polít rozškvařenými škvarky. V minulosti se kluski připravovali také na sladko. Skvělé jsou s tvarohem a měkkým ovocem, jako malinami, jahodami, borůvkami … můžeme je také posypat kakaem a pomastit rozpuštěným máslem apod.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy