REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jemné kluski

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční staročeská příloha z bramborové kaše zahuštěné škrobem, z kaše vytvarované válečky, z nich jednotlivé kluski, ty zavařené v osolené vodě.


Ingredience:
1 kgbrambor
200 gbramborové (škrobové) moučky
1 lžícemásla
1 lžičkasoli
1 ksvejce
mírně osolená voda na uvaření brambor a klusků

Postup:
  1. Před uvařením brambory oloupeme, rozkrájíme povaříme v mírně osolené vodě doměkka, okapané, ale ještě horké brambory rozšťoucháme nebo rozmixujeme na kaši
  2. Do mírně prochladlé hmoty zapracujeme máslo
  3. Bramborovou kaši přendáme do větší mísy, 1/4 oddělíme a vytáhneme, místo zasypeme bramborovou moučkou, osolíme, přidáme žloutek, vrátíme zpět odebranou část kaše a vše zpracujeme do hladké konzistence
  4. Z bramborové hmoty vytvarujeme válečky, z těch odkrajujeme kolečka, z těch vypracujeme kuličky, které mírně zploštíme a uprostřed mírně promáčkneme, například koncem vařečky
  5. Vodu na uvaření klusků přivedeme k varu, mírně osolíme, rovnou lžičku škrobové mouky rozpustíme v cca 1 dcl studené vody a za stálého míchání pomalu vléváme do vařící vody
  6. Za mírného probublávání vody zavařujeme jednotlivé kluski, ty lehce vařečkou promícháme, aby se nepřichytily na dno, až vyplavou, jsou hotové.
Doporučení:

Kluski jsou výborné jako příloha k různým masům a omáčkám, ale lze je servírovat také jako hlavní chod. Kluski můžeme doplnit osmaženou cibulí, polít rozškvařenými škvarky. V minulosti se kluski připravovali také na sladko. Skvělé jsou s tvarohem a měkkým ovocem, jako malinami, jahodami, borůvkami … můžeme je také posypat kakaem a pomastit rozpuštěným máslem apod.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Pravá gouda? Jedině ta holandská

Název sýru gouda zlidověl a tento oblíbený typ se vyrábí prakticky po celém světě. Ale ta pravá nefalšovaná gouda pochází pouze z Holandska (holandská gouda je chráněné zeměpisné označení původu) a je označována jako jeden z nejlepších sýrů na světě! A právě takovou goudu si pro vás přichystal Košík v rámci svojí privátní řady Authentic, která dbá na kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Právě do tohoto konceptu spadá rodinná nizozemská farma De Jongenhoeve. Pod vedením farmáře Floora de Jonga tu udržují více jak 100letou tradici výroby skvělých holandských sýrů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy