REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jemné kluski

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční staročeská příloha z bramborové kaše zahuštěné škrobem, z kaše vytvarované válečky, z nich jednotlivé kluski, ty zavařené v osolené vodě.


Ingredience:
1 kgbrambor
200 gbramborové (škrobové) moučky
1 lžícemásla
1 lžičkasoli
1 ksvejce
mírně osolená voda na uvaření brambor a klusků

Postup:
  1. Před uvařením brambory oloupeme, rozkrájíme povaříme v mírně osolené vodě doměkka, okapané, ale ještě horké brambory rozšťoucháme nebo rozmixujeme na kaši
  2. Do mírně prochladlé hmoty zapracujeme máslo
  3. Bramborovou kaši přendáme do větší mísy, 1/4 oddělíme a vytáhneme, místo zasypeme bramborovou moučkou, osolíme, přidáme žloutek, vrátíme zpět odebranou část kaše a vše zpracujeme do hladké konzistence
  4. Z bramborové hmoty vytvarujeme válečky, z těch odkrajujeme kolečka, z těch vypracujeme kuličky, které mírně zploštíme a uprostřed mírně promáčkneme, například koncem vařečky
  5. Vodu na uvaření klusků přivedeme k varu, mírně osolíme, rovnou lžičku škrobové mouky rozpustíme v cca 1 dcl studené vody a za stálého míchání pomalu vléváme do vařící vody
  6. Za mírného probublávání vody zavařujeme jednotlivé kluski, ty lehce vařečkou promícháme, aby se nepřichytily na dno, až vyplavou, jsou hotové.
Doporučení:

Kluski jsou výborné jako příloha k různým masům a omáčkám, ale lze je servírovat také jako hlavní chod. Kluski můžeme doplnit osmaženou cibulí, polít rozškvařenými škvarky. V minulosti se kluski připravovali také na sladko. Skvělé jsou s tvarohem a měkkým ovocem, jako malinami, jahodami, borůvkami … můžeme je také posypat kakaem a pomastit rozpuštěným máslem apod.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy