Klasika ze školních jídelen a také dietní pokrm vhodný pro malé děti a nemocné.
Ingredience:
1 kg | mrkve |
150 g | mraženého hrášku |
60 g | másla |
1 ks | cibule |
2 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | oleje |
citronová šťáva | |
cukr | |
sůl | |
voda na podlití |
Postup:
1. Mrkev očistíme, nakrájíme na malé kostičky nebo na hrubo nastrouháme
2. V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme na drobno pokrájenou cibuli, přidáme mrkev, osolíme, podlijeme vodou (do výše mrkve, musí být zalitá) a dusíme pod pokličkou
3. Po deseti minutách přidáme hrášek a dusíme doměkka
4. Nakonec vše zaprášíme hladkou moukou, dobře promícháme a provaříme
5. Dochutíme cukrem a citronovou šťávou a zjemníme máslem.
Dušená mrkev se skvěle hodí k pečenému nebo dušenému vepřovému plecku, jako přílohu doporučujeme vařené brambory.