dušené
Babiččina rýže v peřině
V hrnci, na rozpáleném oleji, orestovaná rýže, nechaná v peřinách dojít.
České zelí
Na nudličky nakrájené zelí, podušené.
Dušená mrkev s hráškem
Klasika ze školních jídelen a také dietní pokrm vhodný pro malé děti a nemocné.
Fazolky na smetaně
Fazolové lusky podušené na cibulovém základě mírně podlité vodou, dochucené zakysanou smetanou, citronovou šťávou, cukrem a solí, servírované například s vařenými brambory a vejci uvařenými na tvrdo.
Karotka s křenem dušená na másle
Porce mrkve smíchané s křenem, podušené na másle a zjemněná smetanou.
Moravské zelí
Podušené hlávkové zelí, ochucené. Přidáváme jako přílohu k tučnějším masovým pečením.
Slezské kysané zelí
Dušené kysané zelí má sladkokyselou chuť a je zahuštěné zásmažkou s cibulí, slaninou, strouhanými brambory.
Slezské zelí
Recept na podušené zelí, zahuštěné nastrouhanými brambory.
Staročeská čočka na kyselo
Uvařená čočka podušená s osmaženou cibulkou.
Staročeská rýže
Dušená rýže na cibuli, slanině, s česnekem a majoránkou.
Staročeské zelí
Podáváme jako přílohu k vepřové pečeni nebo k vařenému uzenému masu.
Špenát z mladých kopřiv
Spařené mladé listy kopřiv, pomleté nebo usekané, podušené spolu s cibulí a kořením, servírované s prohřátými celými vejci. Vhodná velikonoční příloha.
reklama