Dušená rýže na cibuli, slanině, s česnekem a majoránkou.
Ingredience:
250 g | rýže |
150 g | slaniny |
500 ml | vody |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | menší cibule |
majoránka | |
sůl |
Postup:
1. Rýži před vařením dobře propláchneme v horké vodě(zbavíme ji tak nečistot, škrobu a proto nebude po uvaření lepkavá)
2. Slaninu nakrájíme na malé kostky, necháme roztavit,přidáme na drobno nakrájenou cibuli, kterou orestujeme dozlatova
3. Na připraveném základě krátce osmahneme rýži,zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme rozetřený česnek,majoránku, zamícháme a na mírném plameni dusíme pod poklicí doměkka
4. Udušenou rýži zlehka načechráme vidličkou.
– Rýži vaříme ve větším hrnci,aby měla kam nabobtnat, rozložit se na tenčí vrstvu a tím byla měkká spodní vrstva i vrchní.
Poznámka:– Během vaření rýži nemícháme, protože mícháním se na dno usazuje škrob a rýže by se mohla připálit.