Dušené kysané zelí má sladkokyselou chuť a je zahuštěné zásmažkou s cibulí, slaninou, strouhanými brambory.
Ingredience:
500 g | kysaného zelí |
150 g | slaniny |
120 g | brambor |
20 g | hladké mouky |
1 ks | cibule |
1 lžička | mletého kmínu |
ocet | |
sůl |
Postup:
- Proprané, překrájené kysané zelí zalijeme vařící vodou, přidáme mletý kmín, mírně osolíme a dusíme doměkka
- Slaninu nakrájenou na malé kostičky částečně rozpustíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme dorůžova
- Zasypeme hladkou moukou, zalijeme odvarem ze zelí, promícháme, přidáme syrové, na jemno nastrouhané oloupané brambory a dobře za občasného míchání provaříme
- Do tohoto základu přidáme podušené zelí, promícháme, podle potřeby dochutíme octem, solí a ještě chvíli podusíme.
Podáváme jako přílohu k pečenému masu, pečené drůbeži a k uzenému.
Poznámka:Zelí můžeme ochutit místo octem citronovou šťávou. S kmínem je zelí stravitelnější, protože působí proti nadýmání.