Bramborový salát od Marie Janků Sandtnerové, známé kuchařky a autorky velmi úspěšných kuchařek, které se staly pojmem a vydávají se dodnes. Bramborové saláty proslavili vídeňští kuchaři koncem 19. století, když je začali připravovat k vídeňským řízkům a odtud se rozšířily do celého Rakouska – Uherska. Její bramborový salát se lišil od vídeňských salátů, poprvé totiž použila do salátu majonézu jako salátovou spojku. Původní receptura z kuchařky Kniha kuchařských předpisů (Grafická unie 1947).
Ingredience:
750 g | vařených brambor |
20 g | čajového másla |
1 ks | kyselá okurka |
1 ks | vejce |
1 ks | jablko |
1/2 ks | matjesa nebo slanečka |
1/2 lžíce | nasekaných kaparů |
1/16 l (62,5 ml) | octa |
černý mletý pepř | |
sůl | |
Na majonézu: | |
50 g | čajového másla |
2 ks | žloutky |
1 lžíce | citronové šťávy |
8 kávových lžiček | oleje |
1/4 kávové lžičky | hořčice |
na špetku nože cukr | |
mletý bílý pepř |
Postup:
- Brambory omyjeme a pak uvaříme ve slupce, ještě teplé je oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Do dobře umíchaného čajového másla se solí zamícháme syrové žloutky a po kapkách olej, přidáme hořčici, citron, tlučený cukr a dobře vymícháme. Ochutíme solí, bílým pepřem.
- Do připravené majonézy lehce zamícháme na kostičky nakrájené brambory, kyselou okurku, natvrdo vařené vejce, oloupané jablko, matjesa, sekané kapary a cibuli. Podle chuti osolíme, opepříme a okyselíme.
- Salát urovnáme na mísu a necháme ve studenu uležet několik hodin.
Recept na čajové máslo najdete zde: Čajové máslo
Poznámka:Text i foto: D. Marounek