Čajové máslo je vlastně máslo ze sladké smetany 33 %, které získáme vyšleháním, pak několikanásobným propláchnutím ve vodě a hnětením ….
Ingredience:
Na 125 g másla: | |
250 ml | smetany 33 % |
voda | |
tyčový mixér | |
forma na máslo - nemusí být |
Postup:
- Smetan u nalijeme do užší, vyšší nádoby a pomocí ručního tyčového mixéru mixujeme
- Jakmile se kousky másla začnou spojovat do větší hroudy, je nutné oddělit máslo od podmáslí, přecedíme ho
- Máslo dáme do mísy, zalijeme čistou studenou vodou, prohněteme, asi nejlépe rukama, vodu pak slijeme, několikrát máčení a hnětení másla zopakujeme, dokud voda není úplně čistá
- Máslo přendáme do uzavíratelné misky a necháme v lednici vychladit, nebo dáme do formy na máslo, pak postupujeme takto: formu i máslo ponoříme do studené vody, necháme 30 minut odpočinout, důkladně si omyjeme ruce, kouli másla vytáhneme, prohněteme, vytáhneme formu z vody, nalijeme do ní horkou vodu, tu ihned vylijeme a ihned do formy natlačíme máslo, hned pak vytvarované máslo vyklopíme a dáme vychladit do lednice.