smažené, restované, opečené na tuku
Bramborové lokše
Bramborové placky z uvařených brambor, vajec a mouky, opečené na sucho.
Klasické bramboráčky
Jeden z nejoblíbenějších staročeských pokrmů – poctivé domácí bramboráčky s majoránkou a česnekem, smažené na sádle.
Knedlíky opékané
Jednoduchý recept našich babiček na využití starších houskových knedlíků. Chutná příloha především k zelenině.
Kramfleky
Jedna z variant chutných bramboráků s vložkou slaniny, uzeného masa a škvarků. Recept z Krkonoš.
Kramfleky II.
Oloupané brambory nastrouhané na jemno, promíchané s hladkou moukou, utřeným česnekem, vejcem, drceným kmínem, majoránkou, pepřem a solí, opečené na oleji ve formě placek, z obou stran, pěkně dozlatova.
Lokše
Prastarý jednoduchý recept našich babiček, který se postupem času nezměnil. V dnešní době módních mexických kukuřičných placek tortil a tacos, bych dal rozhodně přednost lokším, jsou chutnější, měkčí, dostupné, snadné a dají se také plnit rozličnými náplněmi a potírat různými omáčkami.
Rajčata po valašsku
Vydlabaná rajčata naplněná orestovanou cibulkou smíchanou s kostičkami okurky.
Sejkory
Krajová obdoba bramboráku z Krkonoš.
Smažené bramborové noky
Recept z Krkonoš na smaženou přílohu z nastrouhaných brambor, hladké mouky, vajec, česneku a koření.
Škubánkové pečenky
Z uvařených brambor vypracované škubánkové těsto, plněné uzeným masem a orestované v oleji.
Táborské krokety
Krokety (válečky) připravené z dopředu uvařených brambor, másla, vejce, mouky a pažitky.
reklama