REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lokše

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prastarý jednoduchý recept našich babiček, který se postupem času nezměnil. V dnešní době módních mexických kukuřičných placek tortil a tacos, bych dal rozhodně přednost lokším, jsou chutnější, měkčí, dostupné, snadné a dají se také plnit rozličnými náplněmi a potírat různými omáčkami.


Ingredience:
100 gvařených brambor
polohrubá mouka
sádlo
sůl

Postup:

1. Brambory uvaříme ve slupce do měkka, slijeme vodu, necháme vychladnout
2. Vychladlé brambory oloupeme a rozšťoucháme, přidáme mouku, osolíme, důkladně promícháme a vypracujeme bramborové těsto
3. Odkrajujeme kusy těsta a na pomoučněném vále válečkem z nich vyválíme placky asi 5-7 mm silné, o průměru 15-20 cm
4. Placky pečeme na plotně na sucho, z obou stran, těsto propichujeme vidličkou a obracíme, aby se nám nepřipálilo
5. Upečené placky potřeme sádlem.

Doporučení:

Placky se dají péct také na pánvi, kterou slabě vytřeme sádlem. Placky se podávají teplé se zelím. Na východním Slovensku jsou oblíbené s pečenou kachnou nebo husou a zelím, tam se potírají husím nebo kachním sádlem. Plní se i mletým masem a zelím. Na Moravě jsou oblíbené zase sladké lokše, které se potírají povidly a sypou mákem.

Poznámka:

Recept i s fotografií nám poslal Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy