pečená, zapečená
Táborský maňas
Regionální pokrm z krup, brambor, škvarků, sušených hub …, připravený pečením.
Uhlířina s těstovinami
Na cibulce opečený kabanos, promíchaný s vařenými bramborami, těstovinami a kořením.
Uzené maso po horňácku
Podáváme teplé jako hlavní pokrm k obědu nebo večeři. Jedná se o povařené uzené maso, měkké nakrájené na kostky, ty zapečené v troubě na sádle spolu s cibulí, zelím a brambory, pokrm ke konci přípravy zjemněný smetanou.
Uzené s tuřínem
Plátky uzeného masa potřené medovou pastou, zapečené v pekáčku, servírované s podušenými špalíčky tuřínu. Recept z Krkonoš.
Uzené v chlebu
Česká klasika, uzená plec vložená doprostřed těsta na chleba, který ve tvaru bochánku upečeme dozlatova.
Valašský kontrabáš
Uvařená pohanka a brambory, ty ještě rozšťouchané, obojí zapečené v troubě spolu s uzeným masem, cibulí a česnekem, směs ochucená kořením.
Valašský kontrabáš II.
Menu ze staročeské kuchyně v podobě vařených brambor a pohankových krup zapečených v troubě s uzeným masem a cibulí.
Vánoční houbovec
Houbová směs připravená z podušených hub, uzeniny, koření, cibule a veky, přelitá rozšlehanými vejci s mlékem, zapečená dozlatova.
Velikonoční hlavička
Tento recept našich babiček a prababiček je vlastně nádivka z uzené krkovičky nebo bůčku, rohlíků, mladých kopřiv, vajec a koření, upečená v troubě, servírovaná teplá jako hlavní chod, nebo jako studená svačinka, spolu s chlebem.
Velikonoční holoubata z Jistebnice
Krajový recept z dob našich babiček a prababiček.
Velikonoční koláč z Podolince
Zapékané brambory ze slaninou a vejci.
Velikonoční masová nádivka
Nádivka z vepřového plecka, uzeného bůčku a králičího masa.
Vepřová kýta na smetaně
Jeden z tradičních pokrmů našich babiček. Pečená kýta servírovaná politá smetanovou omáčkou připravenou z výpeku.
Vepřová ouška zapečená se sýrem
Vepřová ouška uvařená ve vývaru z kostí, měkká potřené máslem, posypaná strouhankou smíchanou s nastrouhaným ementálem a zapečená v troubě.
Vepřové na divoko (po staročesku)
Z receptáře našich babiček. V remosce upečená kýta, servírovaná s omáčkou připravenou z výpeku.
Vepřové výpečky
Větší kostky vepřového bůčku okořeněné pepřem, osolené, promíchané s cibulí a prolisovaným česnekem, upečené v troubě podlité vodou.
Vepřový vrabec
Upečené vepřové plece s chutí po cibuli, česneku a rajčatového protlaku.
Vepřový vrabec po hanácku
Na plátky nakrájené vepřové plece s kořením, plněné bůčkem.
Vizovické velikonoční kůzle
Velikonoční recept na kousky pečeného kůzlete.
Vojta
Z receptáře našich babiček, recept ze středních Čech. Houby podušené na másle, smíchané s širokými nudlemi a zapečené v troubě.
reklama