Menu ze staročeské kuchyně v podobě vařených brambor a pohankových krup zapečených v troubě s uzeným masem a cibulí.
Ingredience:
1 kg | vařených brambor |
250 g | pohanky - kroupy (ne lámanku) |
200-300 g | uzeného masa |
4-5 ks | stroužků česneku |
1 lžička | majoránky |
1 ks | velké cibule |
sádlo na vymazání pekáče | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Pohanku připravte dle návodu, nebo použijte tento postup na základní přípravu pohanky (pohanku při její samotné přípravě nemusíte extra ochucovat, stačí trocha soli).
- Brambory oškrábejte, nakrájejte a uvařte.
- Na trošce oleje nebo sádla osmahněte cibuli, uzené maso a nakonec přidejte podrcený česnek a majoránku.
- Uvařené brambory přendejte do většího hrnce nebo mísy a lehce rozšťouchejte.
- Přidejte pohanku, směs z pánve a dochuťte solí, popřípadě trochou pepře.
- Vše pořádně promíchejte a přendejte do sádlem vymaštěného pekáče.
- Zapečte při cca 200°C (horkovzdušná 180°) po dobu 15 – 20 minut, až bude povrch pevný a krásně zezlátne.
Jako příloha se doporučuje kysané zelí.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.