REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Valašský kontrabáš II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uvařená pohanka a brambory, ty ještě rozšťouchané, obojí zapečené v troubě spolu s uzeným masem, cibulí a česnekem, směs ochucená kořením.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
250 gpohanky - kroupy (ne lámanky)
200-300 guzeného masa
1 kgvařených brambor
4-5 ksstroužků česneku
1 ksvelké cibule
1 lžičkamajoránky
sádlo na vymazání pekáče
voda
pepř
olej
sůl

Postup:

1. Pohanku připravte dle návodu nebo použijte postup na základní přípravu pohanky uvedený v doporučení receptu (pohanku při její samotné přípravě nemusíte extra ochucovat, stačí trocha soli)
2. Brambory oškrábejte, nakrájejte a uvařte
3. Na trošce oleje nebo sádla osmahněte cibuli, uzené maso a nakonec přidejte podrcený česnek a majoránku
4. Uvařené brambory přendejte do většího hrnce nebo mísy a lehce rozšťouchejte
5. Přidejte uvařenou pohanku, směs z pánve a dochuťte solí, popřípadě trochou pepře, vše pořádně promíchejte a přendejte do sádlem vymaštěného pekáče
6. Zapečte při cca 200 °C (horkovzdušná 180 °C) po dobu 15-20 minut, až bude povrch pevný a krásně zezlátne, jako příloha se doporučuje kysané zelí.

Doporučení:

Příprava pohanky:1. Pohanku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce se silným dnem2. Zalijeme ji vodou tak, aby byla tekutina asi 1 cm nad pohankou, přidáme 3-4 kuličky nového koření, sůl a pod pokličkou přivedeme k varu, pak zdroj tepla stáhneme na minimum3. Jakmile tekutina vsákne, sundáme pokrm z tepla, přidáme plátek másla a pohanku necháme přikrytou dojít.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy