Šoulet se připravuje klasicky zapečený s kousky slaniny, nebo právě s kousky pečené kačeny. Recept vhodný na zpracování zbytků pečené kačeny. Maso z kačeny můžeme nakrájet na kostičky a zapéci spolu s luštěninovou směsí. Pečená kačena je v šouletu moc dobrá.
Ingredience:
200 g | hrachu |
200 g | krup |
200-250 g | zbytků pečené kačeny |
3 lžíce | sádla |
3-4 ks | stroužky česneku |
1 ks | větší cibule |
majoránka | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Přebraný, propláchnutý a den předem namočený hrách uvaříme doměkka, v jiném hrnci uvaříme doměkka také kroupy, které je lepší také nechat také máčet, ovšem stačí jen 60 minut (hrách vaříme cca 1 hodinu, kroupy jsou měkké po cca 30 minutách)
- Okapané luštěniny spolu promícháme, osolíme je, opepříme, přidáme majoránku, rozetřený nebo proslisovaný česnek a na sádle zpěněnou cibuli spolu s kostičkami pečené kačeny
- Směs dobře promícháme a poklademe ji do sádlem vymaštěného pekáče
- V troubě vyhřáté na 180-190 °C pokrm zapečeme, zapékáme cca 30 až 45 minut.