REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Štrachanda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Staročeský recept z jižních Čech, psohlavců – Chodů, který je pokládán za krajovou specialitu v okolí Domažlic. Má několik variant, někde se brambory krájí na plátky, jinde strouhají, uzené se nahrazuje salámem, tento recept je nejblíže původní receptuře.


Ingredience:
500 gvařených brambor
100 guzeného masa
100 gškvarků
5 gsušených hub
2 lžícekrupice
1 lžícesádla
2 dclmléka
4 ksstroužky česneku
1 kscibule
1 ksvejce
majoránka
kmín
pepř
sůl

Postup:

1. Brambory uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a nakrájíme na plátky, sušené houby namočíme do směsi z mléka krupice a vejce
2. Uzené maso, škvarky a cibuli pokrájíme na malé kousky na sádle opečeme ochucené česnekem, kmínem, majoránkou, pepřem a solí
3. Pekáček vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou, na dno poklademe plátky vařených brambor, na brambory dáme vrstvu škvarků s uzeným masem, další vrstvu poklademe opět brambory
4. Pokrm v troubě vyhřáté na 200 °C pečeme zhruba 15 minut, před koncem povrch zalijeme směsí hub s mlékem, vejcem a krupicí, zvolna dopečeme.

Doporučení:

Štrachandu podáváme teplou, jako přílohu servírujeme kyselé zelí.

Video k receptu:

Poznámka:

Text i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy