pečená, zapečená
Srnčí roláda
Slavnostní zvěřinová roláda plněná anglickou slaninou a játry. S kořenovou zeleninou a směsí divokého koření.
Staročeská krkovička
Pečená šťavnatá krkovička s příchutí celeru, zázvoru a cibule.
Staročeská sekanice
Dozlatova upečená směs hovězího a vepřového masa.
Staročeská vepřová kýta
Z receptáře našich babiček. Vepřová kýta upečená v troubě, potřená medem, servírovaná přelitá šťávou z výpeku.
Staročeské pečáky
I když tento pokrm vypadá jako klasická příloha, v minulosti to byl hlavní chod, který se podával spolu se hrnkem mléka nebo kefírem.
Staročeské vepřové plátky na pivu
Marinované plátky vepřové krkovice opečené na orestované zelenině, dopečené v troubě doměkka zalité pivem.
Staročeský kuba
Klasický recept s houbami.
Staročeský kuthan
V jednom pekáči upečená směs hovězího a vepřového masa, klobásek, anglické slaniny a dalších ingrediencí.
Sváteční uzená pečeně z Hané
Slaninou protažené hovězí maso vložené mezi dvě uzené kotlety, upečené spolu s kořenovou zeleninou.
Sváteční uzená pečeně z Hané II.
Uzená vepřová kotleta nakrájená na plátky, proložená kolečky prošpikované roštěné, zapečená v troubě dozlatova.
Svatomartinská husa
Naporcovaná husa, upečená spolu s kostičkami jablek a zázvoru, přelitá medovou marinádou smíchanou se Svatomartinským vínem. Skvělá varianta na pečenou husu, když se vám v celku nevleze do pekáče.
Svíčková na smetaně
Plátky podušeného hovězího masa, servírované přelité smetanovou omáčkou hustší konzistence.
Svíčková na smetaně II.
Prošpikované maso upečené spolu se zeleninou a kořením doměkka, servírované nakrájené na plátky podlité smetanovou omáčkou.
Šoldra
Velikonoční jídlo z Těšínska. Uzená krkovička, pečínka nebo šunka uvařená ve vodě, obalená ve vykynutém plátu těsta a upečená dozlatova.
Šoulet po židovsku
Fazole, cizrna a kroupy, jako základ skvělého pokrmu z dob našich předků.
Šoulet zapečený s kousky pečené kačeny
Šoulet se připravuje klasicky zapečený s kousky slaniny, nebo právě s kousky pečené kačeny. Recept vhodný na zpracování zbytků pečené kačeny. Maso z kačeny můžeme nakrájet na kostičky a zapéci spolu s luštěninovou směsí. Pečená kačena je v šouletu moc dobrá.
Štrachanda
Staročeský recept z jižních Čech, psohlavců – Chodů, který je pokládán za krajovou specialitu v okolí Domažlic. Má několik variant, někde se brambory krájí na plátky, jinde strouhají, uzené se nahrazuje salámem, tento recept je nejblíže původní receptuře.
Šumavská kozí kýta
Pečená kozí kýta s jalovcem, slaninou a brusinkami.
Šumavský kuba
Další varianta staročeského kuby, tentokrát je recept původem ze Šumavy a připravuje se z krup, hub, sádla, másla, česneku, kmínu, majoránky, pepře a soli.
Šusprejt
Vařené brambory, kroupy a škvarky opečené na jedné pánvi spolu s česnekem, cibulí, majoránkou a dalšími ingrediencemi. Přesně tak, jak šusprejt připravovaly naše babičky.
reklama