REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

pečená, zapečená

Srnčí roláda

Slavnostní zvěřinová roláda plněná anglickou slaninou a játry. S kořenovou zeleninou a směsí divokého koření.

Staročeská krkovička

Pečená šťavnatá krkovička s příchutí celeru, zázvoru a cibule.

Staročeská sekanice

Dozlatova upečená směs hovězího a vepřového masa.

Staročeská vepřová kýta

Z receptáře našich babiček. Vepřová kýta upečená v troubě, potřená medem, servírovaná přelitá šťávou z výpeku.

Staročeské pečáky

I když tento pokrm vypadá jako klasická příloha, v minulosti to byl hlavní chod, který se podával spolu se hrnkem mléka nebo kefírem.

Staročeské vepřové plátky na pivu

Marinované plátky vepřové krkovice opečené na orestované zelenině, dopečené v troubě doměkka zalité pivem.

Staročeský kuba

Klasický recept s houbami.

Staročeský kuthan

V jednom pekáči upečená směs hovězího a vepřového masa, klobásek, anglické slaniny a dalších ingrediencí.

Sváteční uzená pečeně z Hané

Slaninou protažené hovězí maso vložené mezi dvě uzené kotlety, upečené spolu s kořenovou zeleninou.

Sváteční uzená pečeně z Hané II.

Uzená vepřová kotleta nakrájená na plátky, proložená kolečky prošpikované roštěné, zapečená v troubě dozlatova.

Svatomartinská husa

Naporcovaná husa, upečená spolu s kostičkami jablek a zázvoru, přelitá medovou marinádou smíchanou se Svatomartinským vínem. Skvělá varianta na pečenou husu, když se vám v celku nevleze do pekáče.

Svíčková na smetaně

Plátky podušeného hovězího masa, servírované přelité smetanovou omáčkou hustší konzistence.

Svíčková na smetaně II.

Prošpikované maso upečené spolu se zeleninou a kořením doměkka, servírované nakrájené na plátky podlité smetanovou omáčkou.

Šoldra

Velikonoční jídlo z Těšínska. Uzená krkovička, pečínka nebo šunka uvařená ve vodě, obalená ve vykynutém plátu těsta a upečená dozlatova.

Šoulet po židovsku

Fazole, cizrna a kroupy, jako základ skvělého pokrmu z dob našich předků.

Šoulet zapečený s kousky pečené kačeny

Šoulet se připravuje klasicky zapečený s kousky slaniny, nebo právě s kousky pečené kačeny. Recept vhodný na zpracování zbytků pečené kačeny. Maso z kačeny můžeme nakrájet na kostičky a zapéci spolu s luštěninovou směsí. Pečená kačena je v šouletu moc dobrá.

Štrachanda

Staročeský recept z jižních Čech, psohlavců – Chodů, který je pokládán za krajovou specialitu v okolí Domažlic. Má několik variant, někde se brambory krájí na plátky, jinde strouhají, uzené se nahrazuje salámem, tento recept je nejblíže původní receptuře.

Šumavská kozí kýta

Pečená kozí kýta s jalovcem, slaninou a brusinkami.

Šumavský kuba

Další varianta staročeského kuby, tentokrát je recept původem ze Šumavy a připravuje se z krup, hub, sádla, másla, česneku, kmínu, majoránky, pepře a soli.

Šusprejt

Vařené brambory, kroupy a škvarky opečené na jedné pánvi spolu s česnekem, cibulí, majoránkou a dalšími ingrediencemi. Přesně tak, jak šusprejt připravovaly naše babičky.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy