REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rychlá žemlovka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žemlovka připravená, kromě jiného, z bílé veky, jablek, zavařeniny a vajíček.


Ingredience:
5 ksvelkých jablek
2 ksvejce
1,5 ksbílé veky
70 gtuku
1/2 lmléka
1 balíčekskořicového cukru
5 lžicjemného krystalového cukru
3 lžíceostřejší zavařeniny
hrst rozinek
tuk na vymazání
vanilkový cukr na posypání

Postup:

1. Větší pekáč nejprve vymažeme tukem a pak žemlovku rozkrájíme na 1 cm silné plátky, ty protáhneme v mléce (1/
4 l), které máme připravené v misce
2. Zvlhčené plátky veky rovnáme do vymazaného pekáče a pokryjeme jimi celé dno, mezery mezi krajíčky také vyplníme rozdrobenou žemlí
3. Povrch narovnaných žemlí pokapeme rozpuštěným tukem a klademe na ně nastrouhaná jablka
4. Jablka pocukrujeme, zaprášíme skořicovým cukrem a po celé ploše vytvoříme pravidelné hrudky ze zavařeniny
5. Žemlovku pak posypeme rozinkami (nebo i nastrouhanými oříšky) a celou plochu znovu zakryjeme plátky zvlhčené veky
6. Vše zakápneme opět tukem a dáme péci do předem vyhřáté trouby na 180 °C
7. Po 10 minutých žemlovku z trouby vyjmeme a po celé délce ji polijeme mlékem, ve kterém jsme předem rozmíchali vejce
8. Dáme znovu péci na 20-30 minut, až žemlovka zrůžoví
9. Ještě teplou ji pocukrujeme vanilkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy