Žemlovka na slano, tedy připravená z máčených housek, slaniny, uzeného masa, sterilovaného hrášku, mléka a vajíček, je skvělá jako předkrm, nebo hlavní chod servírovaný spolu s kyselou okurkou nebo sladkokyselým čatní.
Ingredience:
6 ks | den až dva starých žemlí (housek) |
2-3 ks | cejce |
250 g | uzeného masa |
100 g | slaniny |
1 malá konzerva | sterilovaného hrášku |
1 lžíce | strouhanky |
0,5 l | mléka |
máslo | |
tuk | |
sůl |
Postup:
1. Žemle nakrájíme na plátky (rohlíky na kolečka)
2. Slaninu nakrájenou na drobné kostičky rozškvaříme
3. V mléce rozšleháme vejce a sůl, přidáme slaninu a vše nalijeme na žemle a necháme vsáknout
4. Ohnivzdornou misku nebo pekáč vymažeme tukem, vysypeme strouhanou houskou a přidáme vrstvu žemlí, tu posypeme zeleným hráškem a poklademe kousky uzeného masa, dáme další vrstvu housek a tak pokračujeme ….. poslední vrstva musí být housky, které pokropíme rozpuštěným máslem
5. Žemlovku dáme do trouby vyhřáté na 180-190 °C a upečeme dozlatova
6. Slanou žemlovku podáváme s kyselou okurkou nebo sladkokyselým čatní.
Místo hrášku můžeme dát například podušený špenát, poslední vrstvu lze posypat nastrouhaným sýrem.