REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Staročeská vepřová kýta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z receptáře našich babiček. Vepřová kýta upečená v troubě, potřená medem, servírovaná přelitá šťávou z výpeku.


Ingredience:
1 kgvepřové kýty
4 ksstroužky česneku
1 ksvětší cibule
3 lžícesádla
1 lžícemedu
1 lžičkamletého zázvoru
1 lžičkamletého kmínu
1 lžičkahladké mouky
1 lžičkazázvoru
voda
sůl

Postup:

1. Důkladně omyté a okapané maso osolíme, vetřeme do něj prolisovaný česnek, posypeme kořením
2. V pekáčku rozehřejeme sádlo, maso ze všech stran opečeme, podlijeme horkou vodou
3. Pečeme při teplotě kolem 190 °C za občasného podlití a přelití vypečenou šťávou, občas maso obrátíme
4. Před koncem pečení přidáme do výpeku nadrobno nakrájenou cibuli a maso potřeme medem rozmíchaným v trošce vody
5. Prudce zapečeme, až med mírně zkaramelizuje
6. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky
7. Výpek zahustíme moukou rozmíchanou v troše studené vody, chvíli povaříme.

Doporučení:

Plátky kýty podáváme přelité šťávou. Jako přílohu servírujeme bramborovou kaši.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy