REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

pečená, zapečená

Hanácký uzený nákyp

Nákyp z uzeného libového bůčku, rohlíku, mléka, strouhanky a koření.

Hašé z vařeného hovězího masa

Recept na upotřebení hovězího masa z vývaru. Právě uvařené maso z hovězí polévky lze využít na chutné hašé, které můžeme podávat například s vařenými brambory a domácí čalamádou.

Holoubkovský špíz

Recept z Rokycanska na masový špíz připravený na grilu nebo v alobalu v troubě.

Houbová haše

Klasický houbový recept našich pra, pra, pra… babiček ze staré kuchařky vydané v první polovině minulého století.

Houbová žemlovka

Chleba s mlékem promíchaný s houbovou směsí, přelitý vajíčkovou směsí, zapečený dozlatova. Vyzkoušejte tento osvědčený babičkovský recept na úžasnou houbovou žemlovku!

Houbovec

Směs z uvařených jáhel, podušených hub, sušeného ovoce, rohlíků a vlašských ořechů, zalitá rozšlehanými vejci, zapečená v troubě dozlatova.

Houbovec z jižních Čech

Staročeský houbový pokrm. Podobně jako kuba se jiný houbovec peče v jižních Čechách, jiný zase v Krkonoších, jiný pak v Orlických horách … základ je však stejný, podušené houby, housky namočené v mléce …

Houbový prejt ze sušených hub

Recept ze staročeské kuchyně. Je to obdoba klasického zabijačkového prejtu který je ochucený, stejně jako prejt ze zabijačky, ovšem tento je bezmasý, z hub.

Hradecké koule

Z pomletého vepřového bůčku, vepřových jater a rohlíků připravená směs vypracovaná do tvaru koulí, na sádle na plechu v troubě upečená dozlatova.

Hrachovec

Uvařený hrách a kroupy s uzeným masem. Ochucené drceným česnekem, majoránkou, pepřem, solí a zapečené v troubě.

Hunc

Všichni milujeme jídla, která jsou snadná, chutná a levná. A pokud jsou navíc regionální, z lokálních surovin a zdravá, je to přesně to, co si rádi uvaříme. Hunc! Že jste o huncu ještě neslyšeli? Recept na zapečené brambory s kroupami pochází z Pojizeří a nejlíp chutná v kombinaci s kysaným zelím, zelným salátem, nakládanou řepou či kyselými okurkami.

Hus pečená v dobrém kondimentu

Po staročesku upečená mladá husa.

Husa s podpoušťkou

Staročeské jídlo, recept na pečenou husu servírovanou podlitou omáčkou z výpeku.

Husí žaludky po staročesku

Husí žaludky jsou chutné droby, především pak upečené v troubě mají velmi delikátní chuť. Podobně se dají upravit i kachní žaludky.

Jehňátko ze Ždiaru

Z receptů našich babiček, tentokrát pečený jehněčí hřbet.

Jesenický závitek

Pokrm ze Šumperska na plátky vepřové kýty upečené spolu se zelím, uzeným bůčkem a dalšími ingrediencemi ve tvaru závitků.

Jihočeský bác

Staročeský recept, kde se vlastně jedná o vykynuté těsto na bramborák upečené v troubě. Základem jsou jemně nastrouhané brambory ochucené podobně jako bramborák s přidáním kvásku. Hotový bác se nakrájí a podává s kysaným zelím.

Jihočeský maňas

Staročeský pokrm z jižních Čech. Někdo ho zná pod názvem Táborský maňas. Vařil se v minulosti v různých oblastech jižních Čech, kde se připravoval hlavně na vánoce.

Jistebnický bouchanec

Krajové jídlo připravené z pomletého pečeného kůzlečího masa a dalších ingrediencí.

Kachna na zázvoru III.

Recept na prověřenou, velice chutnou úpravu kachničky ze staročeské kuchyně. Jednotlivé porce pak servírujeme nejlépe s červeným dušeným zelím a dvěma, či třemi druhy knedlíků.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy