REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jihočeský maňas

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Staročeský pokrm z jižních Čech. Někdo ho zná pod názvem Táborský maňas. Vařil se v minulosti v různých oblastech jižních Čech, kde se připravoval hlavně na vánoce.


Ingredience:
500 gbrambor
200 gkrup
150 gškvarků
15 gsušených hub
1 dlvývaru
1 kscibule
majoránka
česnek
sádlo
voda
pepř
sůl

Postup:

1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout
2. Kroupy 2-3x propereme a uvaříme do měkka, uvařené kroupy propláchneme a necháme okapat
3. Předem namočené houby podusíme na sádle společně s nakrájenou cibulí
4. Brambory nakrájíme na kostičky, promícháme s kroupami a dušenými houbami, směs ochutíme majoránkou, česnekem, osolíme opepříme, promícháme
5. Pekáček vymažeme sádlem, naplníme směsí, posypeme škvarky, zalijeme vývarem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °c, až se na povrchu začne tvořit kůrčička.

Doporučení:

Podáváme s kyselou okurkou, kyselým zelím nebo nějakou zeleninovou čalamádou.

Poznámka:

Autor textu a fotografií: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy