REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jihočeský bác

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Staročeský recept, kde se vlastně jedná o vykynuté těsto na bramborák upečené v troubě. Základem jsou jemně nastrouhané brambory ochucené podobně jako bramborák s přidáním kvásku. Hotový bác se nakrájí a podává s kysaným zelím.


Ingredience:
1000 gbrambor
100 gškvarků
200 guzeného masa nebo uzeniny
40 gdroždí
4 ksstroužky česneku
2 ksvejce
hladká mouka dle potřeby
mléko
sádlo
pepř
sůl

Postup:

1. Brambory nastrouháme na jemno, vymačkáme vodu, spaříme horkým mlékem
2. Z vlažného mléka droždí, cukru necháme vzejít kvásek
3. K bramborům přidáme vejce, přisypeme hladkou mouku, ochutíme majoránkou, česnekem, solí a pepřem, přidáme kvásek, promícháme, případně přidáme mouku a necháme na teplém místě vykynout
4. Když je těsto vykynuté, vmícháme do těsta škvarky, uvařené a nakrájené uzené maso nebo uzeninu a směs vlijeme do vymaštěného pekáče, chceme-li zachovat tradici, posypeme mákem
5. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby a během pečení můžeme pomazat sádlem, když se začne tvořit v rozích kůrčička, bác je hotový 6. Nakrájíme na dílky a podáváme s kyselým zelím.

Poznámka:

Do bácu se přidávaly škvarky, kostičky uzeného masa, uzenina. Má mnoho variant, někde se peče bez uzeného masa a škvarků, ani se nepřidává mák. Podobný recept je na krkonošký toč. Další staročeské názvy tohoto pokrmu jsou vošouch, kramflek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy