Staročeské jídlo, recept na pečenou husu servírovanou podlitou omáčkou z výpeku.
Ingredience:
1 ks | husy |
1 ks | velké cibule |
80-100 g | másla nebo husího sádla |
1 lžíce | tymiánu |
1 lžíce | kmínu |
vývar | |
hladká mouka | |
bílé víno | |
citrónová šťáva |
Postup:
- Husu upečeme běžným způsobem zvlášť.
- Vedle toho osmahneme na másle nebo na husím sádle cibuli nakrájenou na kolečka.
- Přidáme kmín a tymián, když cibulka zhnědne, zaprášíme ji hladkou moukou a znovu osmahneme.
- Přilijeme vývar a do vzniklé omáčky vložíme upečenou husu (můžeme také použít jen zbytky husího masa a připravit je takto jiným způsobem).
- Společně povaříme. Provařenou omáčku procedíme, přidáme omytou nastrouhanou citrónovou kůru a zalijeme bílým vínem, podle chuti osolíme.