REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

22 nejlepších receptů z dýně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokádá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýňích! Otevřte si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz


1.

Asi nejoblíbenější recepty z dýně v Česku jsou na dýňové polévky. Vyzkoušejte například tento osvědčený recept z naší databáze na polévka připravenou z kousků dýně hokaido, česneku, zeleninového vývaru a dalších ingrediencí.

Dýňová polévka II. – RECEPT ZDE!

 

2.

Ano, dýně je stále oblíbenější surovinou v české kuchyni. Pokud vás ale už omrzelo vařit pouze dýňovou polévku, zkuste vykouzlit tento džem z pečené dýně ochucený muškátovým oříškem.

Džem z pečené dýně s muškátovým oříškem – RECEPT ZDE!

 

3.

Už jste vyzkoušeli dýni jako součást sladkého moučníku? Zde vám předkládáme hrníčkový recept na chutnou bábovku upečenou z dužiny máslové dýně, polohrubé mouky a dalších surovin, která vás jistě překvapí. Dýni v bábovce totiž určitě nikdo nepozná!

Bábovka z máslové dýně s nasekanými vlašskými ořechy – RECEPT ZDE!

 

4.

A už jste zkoušeli dýni jako pochutinu k pivu či vínu? Vyzkoušejte také tento podzimní recept od značky Fino a Karolíny Kamberské na dýni v sezamu, která je skvělou pochutinou právě k pivu či vínu, namáčená do sýrového dipu.

Dýně v sezamovo-šalvějovém těstíčku se sýrovým dipem – RECEPT ZDE!

 

5.

Rozhodně v tomto výčtu nesmí chybět recept na salát z dýně. Tady je vítězný recept ze soutěže Love food, která se konala na Foodparade 2013. Je od studentky Ivany Kolářové (23 let), která pochází z Tábora.

Salát z pečené dýně s čerstvou mátou, sezamem a limetovým dresinkem s chilli – RECEPT ZDE!

 

6.

 Další z receptů na úpravu dýně tu máma recept na kompot z dýně, ananasové šťávy, pískového cukru, kyseliny citrónové a vody. Rozhodně stojí za vyzkoušení!

Kompot z dýně – RECEPT ZDE!

 

7.

Vyzkoušejte také krásně zbarvený jáhelník na slano doplněný o houby, upečené kostky dýně, dýňová semínka a nakládané kysané červené zelí. Ano i v tomto receptu najdete dužinu dýně.

Dýňový jáhelník (na slano) – RECEPT ZDE!

 

8.

Další sladké pokušení. :) Máme tu také tento recept na odlehčený sladký dezert z dužiny povařené a pak rozmixované dýně, drcených sušenek, tvarohu, ricotty, vejce, másla ….

Dýňový cheesecake – RECEPT ZDE!

 

9.

Chybí vám tu nějaký fitness recept? Nechybí! Zde je. Vyzkoušejte také tento jednoduchý a přitom velmi chutný recept, který vám pomůže zlikvidovat přebytky z úrody dýně.

Fitness dýňové rizoto – RECEPT ZDE!

 

10.

V naší databázi najdete také tento recept na slaný dezert z dužiny dýně Hokkaido, sýru typu ementál, šunky, polohrubé mouky, vajíček …. upečený v troubě v bábovkové formě.

Dýňová bábovka na slano – RECEPT ZDE!

 

11.

A tenhle recept znáte? Jde o sladké koláčky z nastrouhané dýně, polohrubé mouky, rostlinného tuku Hera a dalších surovin, upečené v troubě pěkně dozlatova, vhodné jako součást Halloweenského menu, ale můžeme je připravit i k jiným příležitostem. Jsou opravdu moc dobré!

Dýňové koláčky – RECEPT ZDE!

 

12.

Tenhle recept tu rozhodně také nesmí chybět! Připravte si dýňové lívance připravené z dýňového pyré, polohrubé mouky, mléka a dalších surovin, usmažené na oleji na pánvi, servírované dochucené sladkým sirupem, ozdobené drobným ovocem.

Dýňové lívance – RECEPT ZDE!

 

13.

 A další ze skvělých receptů, kde dýně hraje svoji nezastupitelnou roli. Předpečený korpus potřený dýňovou náplní, upečený v troubě, koláč nakonec zapečený ozdobený sněhem z bílků.

Dýňový koláč se sněhovou čepicí – RECEPT ZDE!

 

14.

A tady máme můj další oblíbený recept. Plátky v troubě opečené dýně ochucené kořením, osolené, pokapané olivovým olejem. Skvělé k pivu nebo vínu. Takové to zdravé mlsání.

Dýňové chipsy – RECEPT ZDE!

 

15.

Vaječná omeleta s pečenou a pak rozmačkanou dýní a strouhaným parmazánem, sypaná praženými dýňovými semínky. Skvělá večeře.

Dýňová omeleta – RECEPT ZDE!

 

16.

Ta tenhle recept opravdu nemá chybu. Jde o “Dýňáček” s čokoládovou polevou, který je krásně vláčný už první den. Bude vám chutnat i s mírně oslazenou zakysanou smetanou.

Dýňový chlebíček se sušeným ovocem a ořechy – RECEPT ZDE!

 

17.

A co nápoj z dýně? Už jste někdy vyzkoušeli dužinu dýně v nějakém pití? Máme tu tento recept na dýňové pyré vymixované do pěny spolu s horkým mlékem, nápoj ochucený vanilkovým extraktem, dvěma cukry a perníkovým kořením, servírovaný ozdobený šlehačkou a skořicí.

Horké dýňové mléko s kořením – RECEPT ZDE!

 

18.

A závin znáte asi každý, ale ne tento recept! Rychlý sladký dezert z listového těsta, menší dýně a dalších dobrot. Kdo dělává klasický jablečný závin, není to pro něho žádná novinka. Jen jsem pozměnila náplň.

Dýňový závin – RECEPT ZDE!

 

19.

Vyzkoušejte také teplou dýňovou omáčku podle Barbory Jollinky Charvátové. Jde o recept, inspiraci na svíčkovou omáčku, ale podle tohoto receptu je omáčka připravená z dužiny dýně Hokaido a dalších surovin. Je smetanová, podobné konzistence jako klasická svíčková, jen trochu jinak chutná, ale to rozhodně není na škodu!

Hovězí maso s dýňovou omáčkou a hrnkovým knedlíkem – RECEPT ZDE!

 

20.

A máme tu další sladké mlsání. Upečte si dýňové muffiny. Další recept na využití dýně je prověřený několika generacemi kuchařek. Rozhodně nenechte také tento recept bez vyzkoušení!

Dýňové muffiny s tvarohem – RECEPT ZDE!

 

21.

A ještě jednou tu máme recept na dýňové rizoto. Jde o rizoto připravené z rýže arborio, zeleninového vývaru, dýně, bílého vína, bylinek a dalších ingrediencí.

Dýňové rizoto se šalvějí – RECEPT ZDE!

 

22.

A nesmíme zapomenout ani na tradiční americkou klasiku! Na dýňový páj. Páje jsou tradiční americké ale také anglické velké (25-30 cm) koláče z křehkého neslazeného těsta s nejrůznějšími náplněmi. Dříve se připravovaly převážně na vánoce, v posledních letech se rozšířily a podávají se hostům při nejrůznějších příležitostech.

Dýňový páj – RECEPT ZDE!

 

Pokud by vás nezaujal ani jeden z výše uvedených receptů, neváhejte a klikněte k nám na web, tam najdete v okně vyhledávání po napsání slovíčka: “dýňové”, “dýně” “s dýní” …. další recepty s dýní! Stačí kliknout sem: www.receptyonline.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Éčka v uzeninách

Rádi si pochutnáte na klobáse nebo špekáčku? Dbejte při jejich výběru na kvalitě a ještě v obchodě si přečtěte, co obsahují. Často zde najdete dlouhou řadu tzv. éček, která ale ne vždy musí být špatná. Udělejte si v tom jasno s naším mini průvodcem.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Rychlá letní večeře? Vsaďte na maso a výživný salát

Za horkých letních dní máme většinou chuť spíše na odlehčené pokrmy, po kterých nám nebude těžko. Z jídelníčku tak zmizí smažená jídla i česká klasika. Když ale místo toho na oběd zvolíte zeleninový salát, máte za chvilku hlad. Co s tím? Nebojte se do salátu přidat maso, se zeleninou si výborně rozumí zejména kuřecí. Při jeho výběru je ale nutné se soustředit na kvalitu, která se odráží především na struktuře a chuti masa samotného. Salát také nutně neznamená pouze nakrájenou zeleninu, prozradíme vám pár tipů, jak ho udělat výživnější, ale zároveň pořád lehce stravitelný.

číst dále ...

Kde berete své bílkoviny?

Masožravci pomlouvají vegetariány a ti jim to zase vracejí. Hlavní roli přitom mají často bílkoviny. Všude se o nich mluví a vám už z toho jde hlava kolem? Přečtěte si, jaký mají bílkoviny vliv na zdraví, naši peněženku i trávení.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy