Vyzkoušejte také tento podzimní recept od značky Fino a Karolíny Kamberské na dýni v sezamu, která je skvělou pochutinou k pivu či vínu, namáčená do sýrového dipu.
Ingredience:
1 ks | větší dýně Hokkaido |
15 ks | lístků šalvěje |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | vajíčko |
150 ml | světlého piva |
3 lžíce | sezamu |
špetka muškátového květu | |
řepkový olej na smažení | |
pepř | |
sůl | |
Dip: | |
100 g | gorgonzoly |
100 g | žervé |
2 lžíce | olivového oleje |
2 ks | stroužky česneku |
pepř | |
sůl | |
Na ozdobu: | |
1 hrst | vyloupaných dýňových semínek |
Postup:
- Nejprve si připravte dip, ať se pak můžete věnovat jenom dýni; všechny ingredience smíchejte v menší misce, gorgonzolu můžete nakrájet nebo rozmačkat podle její struktury
- Dip zakryjte potravinovou fólií a dejte odpočívat do chladničky
- Dýni rozkrojte, vydlabejte z ní lžící vnitřek i se semínky a potom ji nakrájejte na proužky široké cca 1 cm
- V misce si připravte těstíčko – nejprve vsypejte mouku, pak postupně přilévejte pivo a vymíchávejte dohladka, pak přidejte i vajíčko, prolisovaný česnek, na jemno nasekanou šalvěj, sezamová semínka, sůl, pepř a muškátový květ
- Na pánvi si rozpalte řepkový olej ve vrstvě cca 1 cm
- Těstíčko nalijte do hlubokého talíře, postupně v něm obalujte kousky dýně a dávejte je smažit do oleje
- Kousky dýně smažte dorůžova – bude to trvat několik minut
- Mezitím si připravte hluboký talíř vystlaný papírovými utěrkami, v něm si z každé opečené dýně odsajete přebytečný olej
- Opečené kousky dýně dávejte do velké mísy, zakryté alobalem, aby vám nevychladly
- Dýňová semínka si mezitím opražte nasucho na malé pánvičce, bude to trvat jen minutku – jakmile se semínka rozvoní, máte hotovo
- Semínky posypejte dýni před servírováním – je to malá ale chutná a pěkně křupavá ozdoba.