REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dýňové rizoto se šalvějí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rizoto připravené z rýže arborio, zeleninového vývaru, dýně, bílého vína, bylinek a dalších ingrediencí.


Ingredience:
300 grýže arborio
300 gočištěné dýně
100 gstrouhaného parmazánu
60 gmásla
2 lžícerostlinného oleje
2 lžíceolivového oleje
1 lzeleninového vývaru
200 mlbílého vína
12 kslístků šalvěje
1 kscibule
pepř
sůl

Postup:

1. Očištěnou dýni nakrájíme na malé kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, zeleninový vývar zahřejeme k varu
2. Na rozpáleném rostlinném oleji orestujeme v hrnci cibuli, přisypeme rýži a společně restujeme 2-3 minuty, pak přilijeme bílé víno a mícháme, dokud se víno částečně neodpaří a nevsákne do rýže
3. Postupně přilijeme třetinu horkého zeleninového vývaru, za stálého míchání ho necháme vsáknout, přisypeme nakrájenou dýni a vaříme, za stálého přilévání vývaru, dokud nebude rýže měkká a rizoto krémové
4. Do hotového rizota přimícháme máslo, pokrm dochutíme solí a pepřem
5. V malé pánvičce na olivovém oleji zprudka osmahneme lístky šalvěje, křupavé budou za pár sekund
6. Jednotlivé porce rizota posypeme nastrouhaným parmazánem a ozdobíme šalvějí.

Doporučení:

Rizoto lze připravit i z kuřecího vývaru.

Poznámka:

Rýže arborio našla svůj domov v Itálii, protože tato střednězrnná rýže se svou kašovitou konzistencí výtečně hodí k přípravě pravého italského risotta. Tato rýže se vyznačuje velkými zrnky, bílou barvou a velkým množstvím škrobu, díky němuž při vaření skvěle absorbuje vodu, aniž by se rozvařila.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy