REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

20 nejlepších receptů z cukety

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.


Začneme trochu netradičním receptem. Gulášem z cuket. Tento skvělý gulášek z cukety, klobás, brambor, masitých paprik a dalších dobrot, podáváme s chlebem a zapíjíme dobře vychlazeným pivem.

Pikantní cuketový guláš – RECEPT ZDE!

 

Další vyzkoušený recept tu máme na smažené karbanátky připravené z dužiny cukety, ovesných vloček, tvrdého sýra, salámu, vejce a dalších ingrediencí. Rozhodně stojí za vyzkoušení!

Cuketové karbanátky – RECEPT ZDE!

 

Polévku z cuket znáte? Je výtečná, zvláště, když ji uvaříme a duchutíme mírně ostrou. Jde i krémovou polévku připravenou z mladých cuket, brambor, česneku, cibule … smetany, koření a vody nebo vývaru. Jednotlivé porce na talířích je skvělé ozdobit chilli vločkami a česnekovými krutonky.

Ostrá cuketová polévka – RECEPT ZDE!

 

Lasagne. Kdo by je neznal, ale připravené z cuket? Proč ne! Cuketové lasagne jsou skvělou alternativou těstovin. Kolečka cuket se prokládají masovou směsí a celý pokrm se pak zapéká v troubě. Jde o vyzkoušený recept!

Cuketové lasagne – RECEPT – ZDE!

 

Hodil by se také nějaký sladký dezert. Zde je na sladké muffiny z dužiny cuket a dalších surovin. Jsou skvělé, vaši hosté ani nepoznají, že jsou upečené ze směsi nastavené cuketami.

Cuketové muffiny – RECEPT ZDE!

 

Další recept, který rozhodně nesmí chybět v našem výčtu, je na sekanou upečenou na plechu ze směsi z cuket, kousků uzeného masa, sýru a dalších ingrediencí. Pravidelně tuto sekanou pečeme doma. Za chíli je pryč … jako by se vypařila! :)

Cuketová sekaná – RECEPT ZDE!

 

Máte rádi tatarský biftek? Tak zkuste tataráček z cuket. Je také skvělý a podstatně šetrnější k žaludku strávníků. Přitom na počesnekovaných topinkách chutná prostě úžasně.

Cuketový tatarák – RECEPT ZDE!

 

Také přílohy můžeme připravit z dužiny cuket a dalších surovin. Moc dobré je například cuketové zelí. Hodí se jak k pečeným, tak dušeným masům a skvěl nahradí klasické dušené zelí.

Cuketové zelí II. – RECEPT ZDE!

 

Další zajímavou přílohou jsou například cuketové noky. Tyto noky podáváme jako přílohu k omáčce, zelí. Ovšem můžeme je také servírovat samostatně s vyškvařenou slaninkou, osmaženou cibulkou a například zeleninovým salátem.

Cuketové noky – RECEPT ZDE!

 

Vyzkoušejte také ostrý sterilovaný salát z cuket, kozích rohů a dalších ingrediencí, vhodný například jako příloha k pečenému nebo grilovanému masu.

Pikantní cuketový salát – nakládaný – RECPT ZDE!

 

Asi je čas na další sladký recept připravený z dužiny cukat a další ingrediencí. Jde o vláčné řezy z cukety, které ale chutnají a voní po skořici a ořechách.

Cuketové řezy – RECPT ZDE!

 

Jedna z možností, jak si léto přinést do kuchyně i v zimě. Vyzkoušejte recept na zeleninovou čalamádu z cuket, paprik, mrkve, cibule a dalších ingrediencí. Je sterilovaná.

Čalamáda z cukety a další zeleniny – RECEPT ZDE!

Skvělá je také cuketová pomazánka. Na hrubo nastrouhaná mladá cuketa, kterou poté, co se odleží, smícháme se strouhaným sýrem, chilli papričkou, olivovým olejem a česnekem.

Pikantní cuketová pomazánka – RECEPT ZDE!

 

U nás první vypěstované cukety jdou každoročně na tuhle lahůdku. Věřte nebo ne, ale chutnají opravdu jako rybí matjesy. Vřele doporučuji tyto cuketové matjesy!

Cuketové matjesy – RECEP ZDE!

 

Dalším receptem jsou skvělé bramboráky z nastrouhané cukety, brambor a dalších ingrediencí, upečené na sádle nebo oleji. Je to odlehčená varianta klasických bramboráků. Vyzkoušejte tento recept a stane se vaším oblíbeným rodiným receptem!

Cuketový bramborák – RECEPT ZDE!

 

Cuketová omeleta s hráškem je skvělá jako lehký oběd nebo teplá večeře. Zapéká se pod grilem a servíruje hodně teplá!

Cuketová omeleta s hráškem – RECPT ZDE!

 

Další sladký dezert vás překvapí. Že je v něm cuketa, vás nanapadne ani náhodou. A to ani po tom, co se do této dobroty zakousnete!

Perník z cukety s marmeládou a kysanou smetanou – RECEPT ZDE!

 

Další recept, který vás může zaujmout je recept na restované plátky cukety podávané s uzeným masem a pórkem ve smetanové omáčce, ochucené šalvějí a česnekem.

Smetanová cuketa se šalvějí – RECEPT ZDE!

 

A máme tu další vyzkoušený recept, tentokrát od paní Nadi, na zeleninovou hořčici vyrobenou z cuket, hnědého cukru, česneku, feferonek, dijonské hořčice, koření … a dalších surovin.

Cuketová hořčice III. – RECEPT ZDE!

 

Přesto, že máme v naší databázi stovky receptů na zpracování cuket, tolik místa tu nemáma a tak tento “výcuc” těch nejlepších receptů na cukety zakončíme vynikajícím salátem, odlehčenou verzí klasického salátu bramborového.

„Bramborový“ salát bez brambor – z cukety – RECEPT ZDE!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy