REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cuketové lasagne

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lasagne seskládané z koleček cuket, ty potřené masovou směsí, bešamelem a posypané nastrouhaným tvrdým sýrem, nakonec zapečené v troubě.


Ingredience:
4 ksmladé pevné cukety
Na masovou směs:
500 gmletého vepřové plece (nebo mix vepřové + hovězí)
400 gsekaných rajčat (v plechovce)
200 gpassata di pomodoro (rajčatové pyré)
4 ksstroužky česneku
2 ksmalé mrkve
1 ksmalá petržel
1 kskousek celeru
1 kscibule
2 lžíceoleje
směs sušených nebo čerstvých bylinek (tymián, bazalka, oregáno ...)
pepř
sůl
Na bešamel:
2 lžícehladké mouky
250 mlmléka
2 lžícemásla
2 lžičkycitronové šťávy
100 gpecorina
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
bílý mletý pepř
sůl

Postup:

1. Cukety omyjeme, osušíme a neoloupané nakrájíme na kolečka (síla 3-5 mm)
2. Rozložíme je na tác a z obou stran osolíme, necháme půl hodiny vypotit, poté jednotlivá kolečka pečlivě osušíme papírovou utěrkou
3. Ve větší pánvi si rozpálíme olej, přihodíme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět, pak přidáme kořenovou zeleninu nastrouhanou na slzičkovém struhadle, restujeme cca 5 minut
4. Přidáme mleté maso, které ochutíme bylinkami, utřeným česnekem, solí a pepřem, opékáme za stálého míchání, dokud maso nezešedne a “nesype se”
5. Pak přidáme sekaná rajčata i pyré, na mírném ohni necháme probublávat za občasného míchání půl hodiny
6. Zapékací misku vymažeme zlehka olejem a dno vyskládáme kolečky cukety
7. Lžící rozetřeme polovinu bešamelu, přidáme polovinu masové směsi a urovnáme, zase poklademe kolečka cukety, a dále postup opakujeme do spotřebování všeho, končíme cuketou, kterou hustě zasypeme pecorinem
8. Zapékáme 30 až 40 minut (nezakryté) v troubě vyhřáté na 180 °C.

Příprava bešamelu:
1. V kastrůlku si rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a vymícháme světlou jíšku
2. Zalejeme ji mlékem a prošleháme, přidáme zbytek ingrediencí (kromě pecoruna) a necháme 20 minut za častého míchání provářet.

Poznámka:

Pecorino je typický tvrdý italský sýr vyráběný z ovčího mléka. Sýr má barvu smetanovou až sýrově světle žlutou. Chuť sýru je slaná, výrazně pikantní. Chuťově je podobný českému sýru Niva.Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Výborné a zdravé? 4 tipy na letní dobroty pro děti, které hravě zvládnete připravit doma

Léto je tady a spolu s ním nastává čas zmrzlin, limonád, různých dezertů a dalších dobrot. Zodpovědní rodiče tak budou mnohdy řešit dilema, jak dopřát potěšení mlsnému jazýčku svých dětí, ale zároveň neohrozit jejich zdraví. Odpověď se přímo nabízí: připravte jim chutné a zdravé domácí dobroty, u nichž je složení plně ve vaší režii.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy