REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cuketové lasagne

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lasagne seskládané z koleček cuket, ty potřené masovou směsí, bešamelem a posypané nastrouhaným tvrdým sýrem, nakonec zapečené v troubě.


Ingredience:
4 ksmladé pevné cukety
Na masovou směs:
500 gmletého vepřové plece (nebo mix vepřové + hovězí)
400 gsekaných rajčat (v plechovce)
200 gpassata di pomodoro (rajčatové pyré)
4 ksstroužky česneku
2 ksmalé mrkve
1 ksmalá petržel
1 kskousek celeru
1 kscibule
2 lžíceoleje
směs sušených nebo čerstvých bylinek (tymián, bazalka, oregáno ...)
pepř
sůl
Na bešamel:
2 lžícehladké mouky
250 mlmléka
2 lžícemásla
2 lžičkycitronové šťávy
100 gpecorina
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
bílý mletý pepř
sůl

Postup:

1. Cukety omyjeme, osušíme a neoloupané nakrájíme na kolečka (síla 3-5 mm)
2. Rozložíme je na tác a z obou stran osolíme, necháme půl hodiny vypotit, poté jednotlivá kolečka pečlivě osušíme papírovou utěrkou
3. Ve větší pánvi si rozpálíme olej, přihodíme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět, pak přidáme kořenovou zeleninu nastrouhanou na slzičkovém struhadle, restujeme cca 5 minut
4. Přidáme mleté maso, které ochutíme bylinkami, utřeným česnekem, solí a pepřem, opékáme za stálého míchání, dokud maso nezešedne a “nesype se”
5. Pak přidáme sekaná rajčata i pyré, na mírném ohni necháme probublávat za občasného míchání půl hodiny
6. Zapékací misku vymažeme zlehka olejem a dno vyskládáme kolečky cukety
7. Lžící rozetřeme polovinu bešamelu, přidáme polovinu masové směsi a urovnáme, zase poklademe kolečka cukety, a dále postup opakujeme do spotřebování všeho, končíme cuketou, kterou hustě zasypeme pecorinem
8. Zapékáme 30 až 40 minut (nezakryté) v troubě vyhřáté na 180 °C.

Příprava bešamelu:
1. V kastrůlku si rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a vymícháme světlou jíšku
2. Zalejeme ji mlékem a prošleháme, přidáme zbytek ingrediencí (kromě pecoruna) a necháme 20 minut za častého míchání provářet.

Poznámka:

Pecorino je typický tvrdý italský sýr vyráběný z ovčího mléka. Sýr má barvu smetanovou až sýrově světle žlutou. Chuť sýru je slaná, výrazně pikantní. Chuťově je podobný českému sýru Niva.Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy