REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.


Asi je jedno, kterým džemem nebo marmeládou začneme. Zkusme například džem z meruněk. Je velice chutný, vhodný nejen k přímé konzumaci, ale i jako součást různých dezertů a moučníků.

Meruňkový džem III. – RECEPT ZDE!

 

Další vyzkoušený recept tu máme na džem hruškový, připravený z hrušek, medu, cukru a voňavého koření. Je plný kousků ovoce.

Hruškový džem II. – RECEPT ZDE!

 

V našem výčtu rozhodně nesmí chybět jablečný džem! Většinou jablek natrháme na zahrádkách nejvíce. Jablíčka jsou nejen různě velká, ale také mají jednotlivé odrůdy různé zabarvení. A chuť, ta je také u jablek velice rozmanitá.

Jablkový džem III. – RECEPT ZDE!

 

Zatím jsem tu zveřejnili samé džemy. Je čas i na nějakou tu skvělou ovocnou marmeládu! Co tak marmeládu z ostružin? Je tmavá, sladko-kyselá, velice vhodná například do moučníků.

Ostružinová marmeláda – RECEPT ZDE!

 

V tomto výčtu nejlepších džemů a marmelád rozhodně nesmíme zapomenout na jahodovou marmeládu. Už jste zkoušeli jahodovou marmeládu ochucenou rumem?

Jahodová marmeláda II. – RECEPT ZDE!

 

A dáme ještě jeden osvědčený recept na chutnou domácí marmeládu. Tentokrát si ji můžete vyrobit z borůvek. Má krásnou tmavou barvu, skvěle voní a ještě lépa chutná!

Borůvková marmeláda – RECEPT ZDE!

 

Co dělat, když z jara květy ovocných stromů na zahrádce pomrzly? Můžeme si koupit nějaké exotické ovoce a zněj pak vyrobit chutnou marmeládu. Máme tu pro vás recept na marmeládu z mandarinek.

Mandarinková marmeláda – RECEPT ZDE!

 

Asi je na čase zase uvést nějaký ten džemík. :) Co tak džem z plodů rakytníku? Je neuvěřitelně zdravý. Rakytník totiž prokazatelně pozitivně ovlivňuje centrální nervovou soustavu, vykazuje protinádorovou aktivitu, brání tvorbě trombů v cévách, čili zmírňuje riziko embolie, užívá se při plicních, zažívacích, jaterních, kloubních onemocněních, pomáhá v odstranění zahlenění plic, hojí sliznice, žaludeční a dvanácterníkové vředy, slezinu, reguluje krevní oběh …

Rakytníkový džem – RECEPT ZDE!

 

A co džem z plodů černého bezu? Už jste jej zkoušeli? Je plný vitamínů, přitom chutná skvěle! Rozhodně stojí za to natrhat si košík černých bobulí a ty pak zpracovat právě na džem.

Džem z plodů černého bezu – RECEPT ZDE!

 

Další tip na vyzkoušený recept na džem tu máme tento, z třešní a višní. Kombinace obou dodá tomuto, doma vyrobenému, džemu specifickou, nezamenitelnou chuť.

Džem z třešní a višní – RECEPT ZDE!

Šípkový džem patří mezi mé oblíbené džemy. Vyrábí se ze šípků, ale také jablek, kůry a šťávy z pomeranče. Rozhodně ho musíte vyzkoušet!

Šípkový džem – RECEPT ZDE!

 

Chutná zdravá marmeláda se dá vyrobit také z trsů květů černého bezu, citronové šťávy, převařené vody, cukru a želírovacího prostředku. Má krásně žlutou barvu.

Marmeláda z květů černého bezu – RECEPT ZDE!

 

 

Velmi chutné jsou mamelády vyrobené z více druhů ovoce. Zkuste například tent recept na domácí marmeládu z rybízu a malin. Je sládká, ale také mírně trpká, skvělá jen tak rozetřená na chleba.

Rybízovo-malinová marmeláda – RECEPT ZDE!

 

Marmeládu lze připravit i z jiných surovin, než z ovoce! Existujé skvělé zeleninové marmelády. Znáte například marmeládu připravenou z rozvařených rajčat, cukru, rumu, kyseliny citronové a quittinu?

Rajčatová marmeláda – RECEPT ZDE!

 

Když jsme u těch zeleninových marmelád, rozhodně vyzkoušejte cibulovou mameládu. Je prostě skvělá! Servíruje se například jako příloha k paštice, na pizzu, podáváme ji s kozím sýrem apod.

Cibulová marmeláda – RECEPT ZDE!

 

Vyzkoušejte také sladkou marmeládu připravenou z vodního melounu. Je to netradiční recept, ovšem marmeláda vyrobená podle tohoto receptu je skvělá!

Marmeláda z melounu – RECEPT ZDE!

 

Marmeláda, kterou mám také moc rád, se vyrábí z plodů angreštu. Je mírně nakyslá, ale přesto doatatečně sladká, pěkně zbarvená. Vhodná je především jako součást různých dortů, močníků, či dezertů.

Angreštová marmeláda – RECEPT ZDE!

 

Velice zajímavý, velice chutný, je džem připravený ze zralých myrobalánů (špendlíků, mirabelek). Ano, i z klasických špendlíků lze vyrobit sladké potěšení na chleba.

Džem z myrobalánů (špendlíků, mirabelek) – RECEPT ZDE!

 

A znáte pečený džem z aronie? Tento recept patří do pokladnice českých kuchařek. Džem vyrobený z arónii je plný vytamínů, překvapí svojí chutí a vůní. Rozhodně by jste jej měli vyzkoušet!

Džem z aronie – pečený – RECEPT ZDE!

 

Poslední džem, který zde uvedeme, je džem z dýní. I když samotná dýně je téměř bez chuti, s dalšími ingrediencemi je skvělá.

Dýňový džem – RECEPT ZDE!

 

V naší databázi máme několik desítek receptů na džemy, marmeláda a také rosoly. Stačí kliknout zde: Džemy, marmelády, sladké rosoly.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy