REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.


Asi je jedno, kterým džemem nebo marmeládou začneme. Zkusme například džem z meruněk. Je velice chutný, vhodný nejen k přímé konzumaci, ale i jako součást různých dezertů a moučníků.

Meruňkový džem III. – RECEPT ZDE!

 

Další vyzkoušený recept tu máme na džem hruškový, připravený z hrušek, medu, cukru a voňavého koření. Je plný kousků ovoce.

Hruškový džem II. – RECEPT ZDE!

 

V našem výčtu rozhodně nesmí chybět jablečný džem! Většinou jablek natrháme na zahrádkách nejvíce. Jablíčka jsou nejen různě velká, ale také mají jednotlivé odrůdy různé zabarvení. A chuť, ta je také u jablek velice rozmanitá.

Jablkový džem III. – RECEPT ZDE!

 

Zatím jsem tu zveřejnili samé džemy. Je čas i na nějakou tu skvělou ovocnou marmeládu! Co tak marmeládu z ostružin? Je tmavá, sladko-kyselá, velice vhodná například do moučníků.

Ostružinová marmeláda – RECEPT ZDE!

 

V tomto výčtu nejlepších džemů a marmelád rozhodně nesmíme zapomenout na jahodovou marmeládu. Už jste zkoušeli jahodovou marmeládu ochucenou rumem?

Jahodová marmeláda II. – RECEPT ZDE!

 

A dáme ještě jeden osvědčený recept na chutnou domácí marmeládu. Tentokrát si ji můžete vyrobit z borůvek. Má krásnou tmavou barvu, skvěle voní a ještě lépa chutná!

Borůvková marmeláda – RECEPT ZDE!

 

Co dělat, když z jara květy ovocných stromů na zahrádce pomrzly? Můžeme si koupit nějaké exotické ovoce a zněj pak vyrobit chutnou marmeládu. Máme tu pro vás recept na marmeládu z mandarinek.

Mandarinková marmeláda – RECEPT ZDE!

 

Asi je na čase zase uvést nějaký ten džemík. :) Co tak džem z plodů rakytníku? Je neuvěřitelně zdravý. Rakytník totiž prokazatelně pozitivně ovlivňuje centrální nervovou soustavu, vykazuje protinádorovou aktivitu, brání tvorbě trombů v cévách, čili zmírňuje riziko embolie, užívá se při plicních, zažívacích, jaterních, kloubních onemocněních, pomáhá v odstranění zahlenění plic, hojí sliznice, žaludeční a dvanácterníkové vředy, slezinu, reguluje krevní oběh …

Rakytníkový džem – RECEPT ZDE!

 

A co džem z plodů černého bezu? Už jste jej zkoušeli? Je plný vitamínů, přitom chutná skvěle! Rozhodně stojí za to natrhat si košík černých bobulí a ty pak zpracovat právě na džem.

Džem z plodů černého bezu – RECEPT ZDE!

 

Další tip na vyzkoušený recept na džem tu máme tento, z třešní a višní. Kombinace obou dodá tomuto, doma vyrobenému, džemu specifickou, nezamenitelnou chuť.

Džem z třešní a višní – RECEPT ZDE!

Šípkový džem patří mezi mé oblíbené džemy. Vyrábí se ze šípků, ale také jablek, kůry a šťávy z pomeranče. Rozhodně ho musíte vyzkoušet!

Šípkový džem – RECEPT ZDE!

 

Chutná zdravá marmeláda se dá vyrobit také z trsů květů černého bezu, citronové šťávy, převařené vody, cukru a želírovacího prostředku. Má krásně žlutou barvu.

Marmeláda z květů černého bezu – RECEPT ZDE!

 

 

Velmi chutné jsou mamelády vyrobené z více druhů ovoce. Zkuste například tent recept na domácí marmeládu z rybízu a malin. Je sládká, ale také mírně trpká, skvělá jen tak rozetřená na chleba.

Rybízovo-malinová marmeláda – RECEPT ZDE!

 

Marmeládu lze připravit i z jiných surovin, než z ovoce! Existujé skvělé zeleninové marmelády. Znáte například marmeládu připravenou z rozvařených rajčat, cukru, rumu, kyseliny citronové a quittinu?

Rajčatová marmeláda – RECEPT ZDE!

 

Když jsme u těch zeleninových marmelád, rozhodně vyzkoušejte cibulovou mameládu. Je prostě skvělá! Servíruje se například jako příloha k paštice, na pizzu, podáváme ji s kozím sýrem apod.

Cibulová marmeláda – RECEPT ZDE!

 

Vyzkoušejte také sladkou marmeládu připravenou z vodního melounu. Je to netradiční recept, ovšem marmeláda vyrobená podle tohoto receptu je skvělá!

Marmeláda z melounu – RECEPT ZDE!

 

Marmeláda, kterou mám také moc rád, se vyrábí z plodů angreštu. Je mírně nakyslá, ale přesto doatatečně sladká, pěkně zbarvená. Vhodná je především jako součást různých dortů, močníků, či dezertů.

Angreštová marmeláda – RECEPT ZDE!

 

Velice zajímavý, velice chutný, je džem připravený ze zralých myrobalánů (špendlíků, mirabelek). Ano, i z klasických špendlíků lze vyrobit sladké potěšení na chleba.

Džem z myrobalánů (špendlíků, mirabelek) – RECEPT ZDE!

 

A znáte pečený džem z aronie? Tento recept patří do pokladnice českých kuchařek. Džem vyrobený z arónii je plný vytamínů, překvapí svojí chutí a vůní. Rozhodně by jste jej měli vyzkoušet!

Džem z aronie – pečený – RECEPT ZDE!

 

Poslední džem, který zde uvedeme, je džem z dýní. I když samotná dýně je téměř bez chuti, s dalšími ingrediencemi je skvělá.

Dýňový džem – RECEPT ZDE!

 

V naší databázi máme několik desítek receptů na džemy, marmeláda a také rosoly. Stačí kliknout zde: Džemy, marmelády, sladké rosoly.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy