REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.


Asi je jedno, kterým džemem nebo marmeládou začneme. Zkusme například džem z meruněk. Je velice chutný, vhodný nejen k přímé konzumaci, ale i jako součást různých dezertů a moučníků.

Meruňkový džem III. – RECEPT ZDE!

 

Další vyzkoušený recept tu máme na džem hruškový, připravený z hrušek, medu, cukru a voňavého koření. Je plný kousků ovoce.

Hruškový džem II. – RECEPT ZDE!

 

V našem výčtu rozhodně nesmí chybět jablečný džem! Většinou jablek natrháme na zahrádkách nejvíce. Jablíčka jsou nejen různě velká, ale také mají jednotlivé odrůdy různé zabarvení. A chuť, ta je také u jablek velice rozmanitá.

Jablkový džem III. – RECEPT ZDE!

 

Zatím jsem tu zveřejnili samé džemy. Je čas i na nějakou tu skvělou ovocnou marmeládu! Co tak marmeládu z ostružin? Je tmavá, sladko-kyselá, velice vhodná například do moučníků.

Ostružinová marmeláda – RECEPT ZDE!

 

V tomto výčtu nejlepších džemů a marmelád rozhodně nesmíme zapomenout na jahodovou marmeládu. Už jste zkoušeli jahodovou marmeládu ochucenou rumem?

Jahodová marmeláda II. – RECEPT ZDE!

 

A dáme ještě jeden osvědčený recept na chutnou domácí marmeládu. Tentokrát si ji můžete vyrobit z borůvek. Má krásnou tmavou barvu, skvěle voní a ještě lépa chutná!

Borůvková marmeláda – RECEPT ZDE!

 

Co dělat, když z jara květy ovocných stromů na zahrádce pomrzly? Můžeme si koupit nějaké exotické ovoce a zněj pak vyrobit chutnou marmeládu. Máme tu pro vás recept na marmeládu z mandarinek.

Mandarinková marmeláda – RECEPT ZDE!

 

Asi je na čase zase uvést nějaký ten džemík. :) Co tak džem z plodů rakytníku? Je neuvěřitelně zdravý. Rakytník totiž prokazatelně pozitivně ovlivňuje centrální nervovou soustavu, vykazuje protinádorovou aktivitu, brání tvorbě trombů v cévách, čili zmírňuje riziko embolie, užívá se při plicních, zažívacích, jaterních, kloubních onemocněních, pomáhá v odstranění zahlenění plic, hojí sliznice, žaludeční a dvanácterníkové vředy, slezinu, reguluje krevní oběh …

Rakytníkový džem – RECEPT ZDE!

 

A co džem z plodů černého bezu? Už jste jej zkoušeli? Je plný vitamínů, přitom chutná skvěle! Rozhodně stojí za to natrhat si košík černých bobulí a ty pak zpracovat právě na džem.

Džem z plodů černého bezu – RECEPT ZDE!

 

Další tip na vyzkoušený recept na džem tu máme tento, z třešní a višní. Kombinace obou dodá tomuto, doma vyrobenému, džemu specifickou, nezamenitelnou chuť.

Džem z třešní a višní – RECEPT ZDE!

Šípkový džem patří mezi mé oblíbené džemy. Vyrábí se ze šípků, ale také jablek, kůry a šťávy z pomeranče. Rozhodně ho musíte vyzkoušet!

Šípkový džem – RECEPT ZDE!

 

Chutná zdravá marmeláda se dá vyrobit také z trsů květů černého bezu, citronové šťávy, převařené vody, cukru a želírovacího prostředku. Má krásně žlutou barvu.

Marmeláda z květů černého bezu – RECEPT ZDE!

 

 

Velmi chutné jsou mamelády vyrobené z více druhů ovoce. Zkuste například tent recept na domácí marmeládu z rybízu a malin. Je sládká, ale také mírně trpká, skvělá jen tak rozetřená na chleba.

Rybízovo-malinová marmeláda – RECEPT ZDE!

 

Marmeládu lze připravit i z jiných surovin, než z ovoce! Existujé skvělé zeleninové marmelády. Znáte například marmeládu připravenou z rozvařených rajčat, cukru, rumu, kyseliny citronové a quittinu?

Rajčatová marmeláda – RECEPT ZDE!

 

Když jsme u těch zeleninových marmelád, rozhodně vyzkoušejte cibulovou mameládu. Je prostě skvělá! Servíruje se například jako příloha k paštice, na pizzu, podáváme ji s kozím sýrem apod.

Cibulová marmeláda – RECEPT ZDE!

 

Vyzkoušejte také sladkou marmeládu připravenou z vodního melounu. Je to netradiční recept, ovšem marmeláda vyrobená podle tohoto receptu je skvělá!

Marmeláda z melounu – RECEPT ZDE!

 

Marmeláda, kterou mám také moc rád, se vyrábí z plodů angreštu. Je mírně nakyslá, ale přesto doatatečně sladká, pěkně zbarvená. Vhodná je především jako součást různých dortů, močníků, či dezertů.

Angreštová marmeláda – RECEPT ZDE!

 

Velice zajímavý, velice chutný, je džem připravený ze zralých myrobalánů (špendlíků, mirabelek). Ano, i z klasických špendlíků lze vyrobit sladké potěšení na chleba.

Džem z myrobalánů (špendlíků, mirabelek) – RECEPT ZDE!

 

A znáte pečený džem z aronie? Tento recept patří do pokladnice českých kuchařek. Džem vyrobený z arónii je plný vytamínů, překvapí svojí chutí a vůní. Rozhodně by jste jej měli vyzkoušet!

Džem z aronie – pečený – RECEPT ZDE!

 

Poslední džem, který zde uvedeme, je džem z dýní. I když samotná dýně je téměř bez chuti, s dalšími ingrediencemi je skvělá.

Dýňový džem – RECEPT ZDE!

 

V naší databázi máme několik desítek receptů na džemy, marmeláda a také rosoly. Stačí kliknout zde: Džemy, marmelády, sladké rosoly.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy