Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.
Asi je jedno, kterým džemem nebo marmeládou začneme. Zkusme například džem z meruněk. Je velice chutný, vhodný nejen k přímé konzumaci, ale i jako součást různých dezertů a moučníků.
Meruňkový džem III. – RECEPT ZDE!
Další vyzkoušený recept tu máme na džem hruškový, připravený z hrušek, medu, cukru a voňavého koření. Je plný kousků ovoce.
Hruškový džem II. – RECEPT ZDE!
V našem výčtu rozhodně nesmí chybět jablečný džem! Většinou jablek natrháme na zahrádkách nejvíce. Jablíčka jsou nejen různě velká, ale také mají jednotlivé odrůdy různé zabarvení. A chuť, ta je také u jablek velice rozmanitá.
Jablkový džem III. – RECEPT ZDE!
Zatím jsem tu zveřejnili samé džemy. Je čas i na nějakou tu skvělou ovocnou marmeládu! Co tak marmeládu z ostružin? Je tmavá, sladko-kyselá, velice vhodná například do moučníků.
Ostružinová marmeláda – RECEPT ZDE!
V tomto výčtu nejlepších džemů a marmelád rozhodně nesmíme zapomenout na jahodovou marmeládu. Už jste zkoušeli jahodovou marmeládu ochucenou rumem?
Jahodová marmeláda II. – RECEPT ZDE!
A dáme ještě jeden osvědčený recept na chutnou domácí marmeládu. Tentokrát si ji můžete vyrobit z borůvek. Má krásnou tmavou barvu, skvěle voní a ještě lépa chutná!
Borůvková marmeláda – RECEPT ZDE!
Co dělat, když z jara květy ovocných stromů na zahrádce pomrzly? Můžeme si koupit nějaké exotické ovoce a zněj pak vyrobit chutnou marmeládu. Máme tu pro vás recept na marmeládu z mandarinek.
Mandarinková marmeláda – RECEPT ZDE!
Asi je na čase zase uvést nějaký ten džemík. :) Co tak džem z plodů rakytníku? Je neuvěřitelně zdravý. Rakytník totiž prokazatelně pozitivně ovlivňuje centrální nervovou soustavu, vykazuje protinádorovou aktivitu, brání tvorbě trombů v cévách, čili zmírňuje riziko embolie, užívá se při plicních, zažívacích, jaterních, kloubních onemocněních, pomáhá v odstranění zahlenění plic, hojí sliznice, žaludeční a dvanácterníkové vředy, slezinu, reguluje krevní oběh …
Rakytníkový džem – RECEPT ZDE!
A co džem z plodů černého bezu? Už jste jej zkoušeli? Je plný vitamínů, přitom chutná skvěle! Rozhodně stojí za to natrhat si košík černých bobulí a ty pak zpracovat právě na džem.
Džem z plodů černého bezu – RECEPT ZDE!
Další tip na vyzkoušený recept na džem tu máme tento, z třešní a višní. Kombinace obou dodá tomuto, doma vyrobenému, džemu specifickou, nezamenitelnou chuť.
Džem z třešní a višní – RECEPT ZDE!
Šípkový džem patří mezi mé oblíbené džemy. Vyrábí se ze šípků, ale také jablek, kůry a šťávy z pomeranče. Rozhodně ho musíte vyzkoušet!
Chutná zdravá marmeláda se dá vyrobit také z trsů květů černého bezu, citronové šťávy, převařené vody, cukru a želírovacího prostředku. Má krásně žlutou barvu.
Marmeláda z květů černého bezu – RECEPT ZDE!
Velmi chutné jsou mamelády vyrobené z více druhů ovoce. Zkuste například tent recept na domácí marmeládu z rybízu a malin. Je sládká, ale také mírně trpká, skvělá jen tak rozetřená na chleba.
Rybízovo-malinová marmeláda – RECEPT ZDE!
Marmeládu lze připravit i z jiných surovin, než z ovoce! Existujé skvělé zeleninové marmelády. Znáte například marmeládu připravenou z rozvařených rajčat, cukru, rumu, kyseliny citronové a quittinu?
Rajčatová marmeláda – RECEPT ZDE!
Když jsme u těch zeleninových marmelád, rozhodně vyzkoušejte cibulovou mameládu. Je prostě skvělá! Servíruje se například jako příloha k paštice, na pizzu, podáváme ji s kozím sýrem apod.
Cibulová marmeláda – RECEPT ZDE!
Vyzkoušejte také sladkou marmeládu připravenou z vodního melounu. Je to netradiční recept, ovšem marmeláda vyrobená podle tohoto receptu je skvělá!
Marmeláda z melounu – RECEPT ZDE!
Marmeláda, kterou mám také moc rád, se vyrábí z plodů angreštu. Je mírně nakyslá, ale přesto doatatečně sladká, pěkně zbarvená. Vhodná je především jako součást různých dortů, močníků, či dezertů.
Angreštová marmeláda – RECEPT ZDE!
Velice zajímavý, velice chutný, je džem připravený ze zralých myrobalánů (špendlíků, mirabelek). Ano, i z klasických špendlíků lze vyrobit sladké potěšení na chleba.
Džem z myrobalánů (špendlíků, mirabelek) – RECEPT ZDE!
A znáte pečený džem z aronie? Tento recept patří do pokladnice českých kuchařek. Džem vyrobený z arónii je plný vytamínů, překvapí svojí chutí a vůní. Rozhodně by jste jej měli vyzkoušet!
Džem z aronie – pečený – RECEPT ZDE!
Poslední džem, který zde uvedeme, je džem z dýní. I když samotná dýně je téměř bez chuti, s dalšími ingrediencemi je skvělá.
V naší databázi máme několik desítek receptů na džemy, marmeláda a také rosoly. Stačí kliknout zde: Džemy, marmelády, sladké rosoly.