REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hruškový džem II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyzkoušejte tento recept na úžasný hruškový džem plný kousků ovoce, který je vynikající jen tak, namazaný na čerstvém pečivu, nebo ho dáváme do dezertů či cukroví.


Ingredience:
2 kgzralých hrušek
500 gželírovacího cukru
100 gtřtinového (hnědého) cukru
100 mlpitné vody
3 lžícetekutého medu
4 kshřebíčky
2 ksbydyány
1 kscelá tyčinka skořice
citronová kůra z jednoho a půl kusu citrónu (větší kusy)
vhodně velké zavařovací skleničky s uzávěry

Postup:
  1. Důkladně omyté hrušky oloupeme a zbavíme stopek a jádřinců, polovinu hrušek nastrouháme nahrubo a druhou polovinu nakrájíme na větší kostky
  2. Nastrouhané hrušky dáme do vhodného hrnce, zalijeme vodou, přidáme med, hnědý cukr, badyány, hřebíčky, skořici a kusy citronové kůry, vše za stálého míchání rozvaříme na řidší kaši, což bude trvat zhruba 10 minut, podle potřeby, záleží na šťavnatosti ovoce, můžeme ovoce podlít ještě malým množstvím vody, pak ze směsi vyjmeme koření a citronovou kůru
  3. Druhou polovinu jen rozkrájených hrušek vložíme do druhého hrnce a promícháme s želírovacím cukrem, za stálého míchání hrušky zahříváme a zvolna vaříme tak 12-15 minut
  4. K povařeným kouskům hrušek vmícháme dřívě připravenou kaši a vše tak 5 minut necháme probublávat
  5. Ještě dost teplý džem plníme do předem sterilovaných (horkou vodou spařených) sklenic, důkladně uzavřeme sterilovanými víčky a necháme otočené vzhůru úplně vychladnout
  6. Hruškový džem uchováme nejlépe v tmavé studenější místnosti s konzistentní teplotou.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy