REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rakytníkový džem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Džem z plodů rakytníku je neuvěřitelně zdravý! Rakytník totiž prokazatelně pozitivně ovlivňuje centrální nervovou soustavu, vykazuje protinádorovou aktivitu, brání tvorbě trombů v cévách, čili zmírňuje riziko embolie, užívá se při plicních, zažívacích, jaterních, kloubních onemocněních, pomáhá v odstranění zahlenění plic, hojí sliznice, žaludeční a dvanácterníkové vředy, slezinu, reguluje krevní oběh …


Ingredience:
1 kgplodů rakytníkové bobule
700 gcukru
100 gpetózy nebo jiného želírovacího přípravku
malé zavařovací skleničky s uzávěrem

Postup:

1. Bobule očistíme, omyjeme, dáme do nerezového hrnce, podlijeme troškou vody a vaříme do změknutí
2. K měkkým bobulím postupně přidáváme cukr s petózou a vaříme do zhoustnutí
3. Ještě vroucím džemem naplníme čisté skleničky, uzavřeme je víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Doporučení:

Rakytník: Vysoký, trnitý keř, rodí žluté či oranžové kyselé plody. Syrové plody jsou pro většinu lidí příliš hořké, pojídali se však v době nouze. V Rusku se hojně sbírá jako bohatý zdroj vitamínu C. Ve Francii se z nich vyrábí omáčka k rybám a masu a ve střední Evropě se zavařují do rosolů, které se pojídají s rybou nebo se sýrem.Petoza: Tato značka byla známa hospodyním v minulém století. Jedná se o želírovací prostředek určený na zavařování. Zajišťoval zhoustnutí marmelád, džemů … Dnes ji můžeme nahradit výrobky typu: Želírfix, Gelfix, Pektogel …

Poznámka:

Recept z archivu Českého rozhlasu Brno: Rakytníkový sirup a džem, foto: Jitka SlezákováVíce o rakytníku najdete zde: Opravdu plané plodiny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy